Rychlý vajíčkový salát se šunkou a zeleninou:
CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
Vajíčka jsou plná vitaminů a minerálů
Kdo má rád vajíčka a speciálně ta uvařená natvrdo, ten si po Velikonocích nemá na co stěžovat. Vykoledovaná vajíčka si může krájet na chléb s máslem a posypat pažitkou, udělat z nich salát či pomazánku, přidat je do kulajdy nebo ke koprové omáčce, připravit výborná plněná vejce, případně stejně dobrá skotská vejce, anebo si vyrobit vajíčkovou tlačenku.
Pokud budete s vajíčky nakládat rozumně a zdravým způsobem, neprohloupíte. „Vejce jsou nutričně významnou potravinou, o kterou bychom se neměli zbytečně ochuzovat,“ vysvětluje web STOB Klub.
Průměrné vejce o hmotnosti 55 gramů má energetickou hodnotu 340 kJ a mimo jiné obsahuje:
- fosfolipidy, které jsou součástí tuků ve žloutku a mají pozitivní účinek v prevenci srdečně-cévních onemocnění
- celé spektrum vitaminů s výjimkou vitaminu C, v bílku jsou obsaženy především vitaminy skupiny B a ve žloutku lipofilní vitaminy A, D, E a K
- z minerálních látek obsahují dobře využitelné železo, fosfor, draslík, zinek nebo selen
Recept na retro vajíčkový salát
Vajíčkový salát je jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracovaní velikonočních vajíček. Starší generace možná ráda vzpomíná na salát, který se kdysi dávno prodával v prodejnách lahůdek, bufetech či mléčných barech.
Zkuste si s námi připravit retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976. Možná se vám díky němu chuť tehdejšího salátu opět vybaví. Pokud budete postupovat podle receptu, připravíte si přibližně kilo vajíčkového salátu.
Co budeme potřebovat:
- vejce natvrdo 360 g
- brambory uvařené ve slupce a oloupané 250 g
- cibule oloupaná 80 g
- kyselé okurky 180 g
- majonéza 160 g
- plnotučná hořčice 40 g
- ocet 1 lžička nebo podle chuti
- sůl 25 g nebo podle chuti
Postup:
- Studená vejce a brambory protlačte mřížkovým kolečkem nebo nakrájejte asi na centimetrové kostičky.
- Okurky a cibuli nakrájejte najemno. Vše vložte do misky a osolte.
- Majonézu vymíchejte s hořčicí a trochou octa. Spojte s ní ingredince v misce.
- Promíchaný salát nechte minimálně hodinu uležet v chladu.
Vajíčková pomazánka s tuňákem:
Vajíčková pomazánka s koprem
Vajíčková pomazánka s koprem a ředkvičkami je na přípravu velmi jednoduchá a nebýt dvou lžic majonézy, dala by se dokonce označit za stoprocentně zdravou. Majonézu však můžete nahradit například zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
„Tato pomazánka je vhodná i pro vegetariány, děti a diabetiky,“ uvádí kulinářský web iGurmet.
Co budeme potřebovat:
- vejce 4 kusy (natvrdo uvařená)
- majonéza 2 lžíce
- tvaroh měkký 2 lžíce
- kopr 2 lžíce (najemno nasekaný)
- chléb toastový 8 plátků
- ředkvičky 4 kusy (na ozdobení)
- sůl
- pepř
Vyzkoušejte i vynikající květákovou polévku:
Postup:
- Vejce nadrobno nasekejte a promíchejte s majonézou, tvarohem a koprem.
- Osolte a opepřete.
- Pomazánku namažte na čtyři plátky toustového chleba a ozdobte ředkvičkami nakrájenými na menší hranolky.
- Přiklopte dalšími 4 plátky toastového chleba a vzniklé sendviče šikmo rozkrojte.
Další recepty najdete ZDE.