Na výrobu skleněných hodin budeme potřebovat: skleněnou kruhovou výseč, hodinový strojek, černé popisovače na porcelán a sklo s různou tloušťkou hrotů, řezák nebo nůžky, řezací podložku a papíry (běžná a vyšší gramáž). Základem kruhová skleněná výseč.

Hotový zrcadlový rám z dřevěných plotovek.
Jak vylepšit zrcadlo? Vyrobte na něj vlastní rám z dřevěných plotovek

„Můžeme si ji nechat vyrobit a zbrousit u sklenáře. Nezapomeňme nechat udělat uprostřed otvor pro zasazení hodinového strojku ručiček. Výseč však můžete také koupit již hotovou,“ říká Šárka Rooya z pořadu Receptář Prima nápadů, který můžete vidět každou neděli v poledne na Primě.

Jak na to

Svoji představu o tom, jak budou hodiny vypadat, zakreslíme nejprve na papír. Můžeme využit například text – přání, citát či motto, které se týká času anebo čehokoliv jiného, co bychom chtěli mít každý den na očích. Černým fixem, který vypadá jako štěteček, obkreslíme kolečko ve středu kruhové výseče. Jemným fixem začneme psát text, přičemž tok textu vedeme spirálovitě kolem středového kolečka. Nezapomeneme nechat dostatek místa na číslice.

Dílna - sen většiny chlapů
Nová sezona, nová výbava do vaší dílny. Poradíme vám, jak si zvelebit váš stůl

Kaligrafický fix použijeme na vyznačení číslic. Začneme nahoře číslem 12, následně napíšeme dole 6, vlevo 9 a vpravo 3. Zbytek plochy vyzdobíme například tečkováním. Necháme fix zaschnout a poté zapečeme 90 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Na dostatečně velký arch tvrdého papíru položíme skleněnou výseč a pomocí řezáku vyřízneme stejně velký kruhový podklad, aby dekorace a číslice na ciferníku dobře vynikly. Nezapomeneme vyříznout ani kolečko na středu.

Případné nerovnosti srovnáme nůžkami. Na hodinový strojek položíme nejprve papírovou a přes ni skleněnou výseč. Přiděláme ručičky. Nyní jsou hodiny kompletní a my už jen najdeme pěkné místo, kde bychom je mohli pověsit.


RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, PrimaDOMA.cz