Pěstování hlívy na bukovém špalku:

Zdroj: Youtube

Češi jsou národem houbařů. Ročně si z lesů odnesou plodnice za miliardy korun. Proč si tedy navíc ještě nevypěstovat i své vlastní? Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem do toho skočil rovnýma nohama. Před dvěma lety v hobbymarketu viděl houbové zahrádky. Rozhodl se, že si pěstování hub vyzkouší. Začal experimentovat s žampiony a hlívou, v současnosti už pěstuje druhů hub hned několik.

„Musím říct, že se mi napoprvé docela dařilo. Spokojený jsem ale nebyl, a tak jsem si pořídil knížky a zakoupil substrát ještě dvakrát. Nakonec jsem si řekl, že si vše začnu dělat sám. Začal jsem bádat na internetu a nakoupil knihy,“ vzpomíná na své začátky.

Jak na pěstování hub ve sklepě

Houby pěstuje ve sklepní místnosti o velikosti zhruba 2,5 x 2,5 metru. Je v rodinném domě jeho babičky. „Bohužel bydlím v bytě, nicméně k ní jezdím hodně často. Vyklidil jsem starý sklad uhlí a nastěhoval tam plastové regály. Na nich mám substráty. Udělal jsem si tam zkrátka malou plodírničku,“ usmívá se.


Nahrává se anketa ...

Podle něj není pěstění náročné. Dá se dokonce říct, že většinu hub je možné pěstovat na jednom typu substrátu.

„Nejvíc používám bukové brikety. Při výrobě substrátu vložíte briketu do plastového sáčku se vzduchovým filtrem. Houba, která se rozrůstá, vytváří CO₂, což však neprospívá myceliu, a i proto mají sáčky speciální membránu, která zajišťuje odvod plynů,” vysvětluje s tím, že pěstební sáčky zakoupíte ve specializovaných obchodech.

Pěstování hub podle Tomáše Bučka z Bystřice nad Pernštejnem - korálovec ježatý a hlíva ústřičnáPěstování hub podle Tomáše Bučka z Bystřice nad Pernštejnem - hlíva růžováZdroj: Se svolením Tomáše Bučka

Houby mají rády nižší teploty a vlhkost

„Briketu zalijete horkou vodou a jako výživu použijete pšeničné otruby. Těch tam musí přijít zhruba 20 procent. Pak přichází fáze sterilizace. Sáček vložíte do tlakového hrnce neboli papiňáku na hodinu na každý kilogram váhy. Když tedy bude mít sáček třeba 3 kila, tak to znamená 3 hodiny. Tím vznikne univerzální základ substrátu, který je vhodný pro mnoho dřevokazných hub. Funguje to dobře,“ radí začínajícím pěstitelům.

Na Vánoce čeká na psy mnoho nástrah v podobě jmelí, vánoční hvězdy i dalších rostlin
Na Vánoce si ho běžně nosíte domů. Jmelí však vaše mazlíčky může stát život

Až základ vychladne, tak se do něj nasype zrnitá sadba a nechá se při pokojové teplotě prorůstat.

„U každého druhu to trvá jinak dlouho. Když je sáček prorostlý, umístím ho do sklepa. Houby mají rády nižší teploty a vlhkost. A při těchto podmínkách začínají plodit. Ve sklepě mám zhruba 13 až 15 stupňů Celsia. Musí tam být ale zhruba 80 procentní vlhkost. Proto jsem si tam nainstaloval zvlhčovač,“ udává parametry pěstění.

Nejjednodušší je začít hlívou

Pro začátečníka je podle něj nejjednodušší začít s hlívou. Sklízet se prý dá zhruba za 2 až 3 týdny od založení. „Nákladově to vychází velmi dobře. Pěstování hub není drahým koníčkem. Pokud by jedna briketa stála 10 korun, sáček okolo 20 korun a započítáte i nějaké energie, tak se pohodlně vejdete do 100 korun na substrát. Z toho vypěstujete zhruba kilogram hub. V obchodě jsou hlívy rozhodně dražší a zdaleka nedostahují kvality domácích,“ dodává k výpočtu.

Houby Tomáše Bučka

Hlíva ústřičná je ideální houbou pro začátečníky. Lze ji pěstovat na slámě, pilinách nebo štěpce z listnáčů, jako jsou buk nebo vrba. Z hlívy ústřičné se často připravuje falešná dršťková polévka, ale má i mnoho jiných využití.Penízovka sametonohá.Penízovka sametonohá.Zdroj: Se svolením Tomáše Bučka
Shiitake neboli houževnatec jedlý nejoblíbenější houbou Tomáše Bučka. Obsahuje velký podíl páté chuti umami, která doplňuje nám známé chutě hořkou, slanou, kyselou a sladkou.
Penízovka sametonohá je chladnomilnou léčivá houba výborné chuti, která se často používá pod maso nebo do polévek. V Asii se pěstuje pod názvem enoki.
Korálovec ježatý neboli opičí hlava či lví hříva, jak mu říkají v zahraničí, má blahodárné účinky na nervový systém. V naší přírodě roste nejčastěji na buku a je zařazená na červeném seznamu. Má vynikající chuť připomínající krabí maso.
Hlíva růžová zvaná též lososová má ráda tropické podmínky. Je tedy vhodnou kandidátkou pro pěstování v letním období ve fóliovníku. Je velmi aromatická.
Hlíva královská též hlíva máčková nevytváří jako ostatní hlívy trsy, ale mohutné plodnice s prostornou nohou, která je také jedlá. Substrátem prorůstá sice pomaleji než ostatní hlívy, je vynikající na řízky.
Polnička topolová v Itálii nazývaná Pioppino má velmi chutné plodnice připomínající lesní hřibovité houby. Lze ji pěstovat na slámových nebo na pilinových substrátech.
Lesklokorka lesklá je houbou, jíž jsou připisovány významné léčivé účinky. V tradiční čínské medicíně se jí říká zázračná houba nebo houba nesmrtelnosti. Kvůli své tuhosti není však jedlá a má nahořklou chuť. Využívá se v sušené podobě k přípravě čajů, tinktur a extraktů.
Šupinovka slizká se vyznačuje křehkými plodnicemi a máslovooříškovou chutí.
Substrátem prorůstá při pokojové teplotě, pro plození potřebuje chladnější podmínky okolo 16 stupňů.
Outkovka pestrá je nejedlou houbou, která vytváří množství lupínkovitých plodnic, jež se využívají pro své léčivé antibakteriální, protivirové a protirakovinné účinky.