Rozhodující moment zápasu přišel v závěru druhé třetiny, kdy vrátil Třinci v první třetině nabytý dvougólový náskok Orsava, který odpověděl na snížení Hlinky, když potrestal chybu gólmana Schwarze. „Vracel jsem se ke střídačce a vycítil jsem šanci," popisoval celou akci forčekující Jiří Polanský.

„Jejich gólman a obránce tam totiž nešli důrazně. Při vyhození mě Schwarz trefil, odrazilo se to zpět k němu, ale napodruhé mu to zase dokázal ze vzduchu sklepnout Dan Rákos," vykládal Polanský. Puk doskákal k Orsavovi, a ten z úhlu neměl problém trefit zcela opuštěnou branku.

„V první chvíli jsem myslel, že to obránce Vallin bez problémů odehraje. Šel k tomu ale pomalu, proto jsem musel vyjet a napálil Polanského. Odrazilo se to zpět ke mně, jenže puk se vrtěl, blbě jsem ho trefil, a Rákos to sklepl na Orsavu. Myslím, že to byla vysoká hůl, ale teď už s tím nic nenaděláme," hlásil Marek Schwarz.

Sparťanský odpor pak definitivně otupil Varaďa, který parádně tečoval mezi tři tyče nahození Zíba. „Třetí laciný gól nás srazil, no a čtvrtý byl rozhodující. Pak už se zápas jen dohrával," hřímal trenér Sparty Václav Sýkora. Jeho tým v závěru dvakrát inkasoval, a tak bylo v kabině po debaklu 1:6 pořádně dusno.

„Co jsem hráčům vyčítal? Hráli jsme v utkání deset oslabení a všechno to fauly byly, navíc úplně zbytečné. Samé sekání, podražení. Pramenilo to z toho, že jsme se málo nutili do pohybu a v závěru hráli odevzdaně," zlobil se Sýkora, který ještě před tiskovkou u východu hlásil kustodům: „Jak rád bych si zapálil cigaretu."

To v táboře Třince nikdo uklidňující „cigárko" nepotřeboval. V kabině vládla pohoda. „Na začátku to bylo vyrovnané, do hry nás dostaly přesilovky. V první třetině jsme měli i štěstí, ustáli jsme tam několik přečíslení Sparty. Z nich mohl soupeř minimálně vyrovnat," uznal třinecký kouč Josef Turek.

„Naštěstí jsme při jejich nájezdech neinkasovali, naopak sami přidali gól na dva nula a postupně se dostávali do tempa. Spartu stála oslabení síly a bylo to znát. Mám radost, že se prosadili všechny tři pětky, v závěru se podívala na led i čtvrtá. Musím pochválit Hamerlíka, chytal skvěle," dodal Turek.

Zajímavostí bylo, že po 51 minutách byl poměr vyloučených 0:9. „Tohle jsem ještě nikdy nezažil, nic takového nepamatuju," usmíval se třinecký obránce Lukáš Zíb, který dal v přesilovce úvodní gól zápasů a celkem si připsal tři kanadské body. Až v čase 51:09 putoval na trestnou lavici domácí Květoň. Nakonec byl poměr vyloučených 3:10.