V loňské druholigové sezoně stál na lavičce frýdecko-místeckého A mužstva v roli asistenta kouče Jana Vavrečky. Po vynikajícím startu sezony měl její konec značně hořkou příchuť, když se hokejisté z města, které rozděluje řeka Ostravice na dvě části, neprobojovali do play off. Řeč je o Radimu Nečasovi. Ten se po roce vrací ke kormidlu A týmu. Jeho asistentem bude bývalý extraligový a ve Frýdku-Místku velmi známý, Jaroslav Havlík. Tato dvojice dovedla v minulé sezoně frýdecko-místeckou juniorku k jejímu nejlepšímu umístění v prvoligové tabulce (3. místo).

Co vás vedlo k tomu, že jste se vrátil na post hlavního trenéra druholigových hokejistů Frýdku?

Vedením mi bylo sděleno, že Honza Vavrečka už nebude pokračovat u A mužstva. Správní rada klubu pak rozhodla, že bych měl mužstvo převzít já. Jelikož si nevybírám, koho budu v rámci klubu trénovat, tak jsem tuto nabídku přijal. Jsem rád, že nabídku přijal i Jarda Havlík. Je to velmi kvalitní trenér a v loňské sezoně jsme si myslím celkem dobře sedli.

V loňské sezoně se týmu nepodařilo proniknout do nejlepší osmičky. Co bylo podle vás příčinou?

Tak sezona byla rozehraná velmi dobře. Zlom však nastal před Vánoci. Podle dohody s Havířovem odešel Petr Kanko, skončil Hrubý, zranil se Kraft, problémy s třísly měl Kelner a otřes mozku postihl Ovšáka. Tím se silně oslabila útočná síla mužstva a najednou byl pro nás problém dávat góly. Až na dvě výjimky jsme nebyli schopni dát v zápasech více než dva góly. A to rozhodlo o neúspěchu v minulé sezoně.

Kdo z hráčů vás nejvíce potěšil?

Velmi mile mě překvapil Kuba Teper, který odváděl velmi dobré výkony nejen v áčku, ale i v juniorce. Vysoký standard odvedl také Milan Ovšák. Naopak velké zklamání pro mě byl Michal Láníček. Samozřejmě jsem čekal více i od jiných, ale nechci je jmenovat, abychom šli do nové sezony s čistou hlavou. Pokud se však nezlepší, budeme se muset s nimi rozloučit.

V předminulé sezoně, kdy jste u A týmu působil jako trenér, se z řad kritiků ozývalo, že mužstvo vstřelilo málo branek. Přesto se vám podařilo postoupit do vyřazovacích bojů. V minulé sezoně jste dávali branek více, ale play-off se diváci nedočkali.

Náhoda to není. Každé mužstvo hraje to, na co má. Loni jsme měli daleko větší ofenzivní sílu, než předloni. Bohužel už ze zmíněných důvodů se tato síla zasekla. Naopak předloni jsme na údernou sílu spoléhat nemohli, tak jsme se soustředili na defenzívu.

Když byste měl poskládat All star tým za minulou sezonu, koho byste zvolil?

Daniel Chvostek, Milan Ovšák, Jakub Teper, Petr Kanko, Ondřej Sluštík a Jaromír Gogolka.

Přípravu na novou sezonu jste zahájili začátkem května. Můžete prozradit, jak příprava vypadá?

Tak trénujeme čtyřikrát týdně po dvou hodinách. Využíváme prostory kolem VSH, fitcentrum, atletický stadion a v jednání je ještě jedno zpestření. Chtěli bychom si zahrát i několik fotbalových zápasů s okolními fotbalovými mužstvy.

S jakým cílem půjdete do nové sezony?

Cíle si stanovíme až podle toho, jak bude vypadat model druhé ligy.

Můžete už prozradit, kdo ve Frýdku již nebude působit?

Je to Michal Láníček a Petr Rozum uvažuje o konci kariéry.

Co hráči jako Ovšák či Kelner? Neoslovíte znovu Petra Hrubého, který vloni skončil?

Milan Ovšák a Roman Kelner mají zájem pokračovat. Co se týče Petra Hrubého, tak jak již bylo zmíněno, Petr ukončil své působení u nás v loňské sezoně. Určitě k tomu měl své důvody. Pokud by tyto důvody ale pominuly a Petr by měl zájem pokračovat, tak bych se tomu nebránil. Určitě ale nikoho nebudeme přemlouvat.

V současné době čítá skupina Východ druhé ligy devět týmů. Byl byste pro, aby se soutěž rozdělila jen na dvě skupiny, čímž by se k vám připojily týmy z jižní Moravy a Vysočiny?

Nevím, jestli mužstva jako Moravské Budějovice, Pelhřimov, Břeclav a jiné přinesou atraktivitu soutěže. Spíše si myslím, že místní derby jsou pro diváky daleko atraktivnější a atmosféra těchto zápasů je určitě lepší. Kdyby se hrálo stávajícím modelem tří skupin a soutěž by hrála například Orlová a Kopřivnice, byla by to myslím lepší varianta. (mar)