Tribuny však bouřily po celou dobu utkání, což se hráči obou mužstev asi snažili nevnímat a soustředili se jen na hru, nicméně to dost dobře nešlo. Kde jinde vám v pondělí večer přijde na sportovní utkání přes tři tisíce diváků? Takových míst na české mapě asi moc nenajdete a Havířov už poněkolikáté potvrzuje, že je hokejovým městem.

Hráči obou týmů to ostatně respektovali a vybičovali se k perfektním výkonům. Úspěšnější, i přes tlak Havířova v závěru druhé a třetí třetiny, byl nováček WSM ligy z Frýdku-Místku, který vyhrál 2:1.

Splnilo derby očekávání obou trenérů? „Já si myslím, že to splnilo očekávání z obou stran. Výborná kulisa, fantastičtí diváci, do toho se hrál opravdu výborný hokej, rychlý, disciplinovaný, se zajímavými momenty. Určitě se bylo na co dívat," uznal frýdecko-místecký kouč Jiří Juřík.

Právě na disciplínu ale trochu žehral domácí kouč Štefan Mikeš. „Napočítal jsem tam čtyři úplně zbytečné fauly pramenící z jakési hektiky, kdy si hráči nedali pozor. Přičítám to na vrub atmosféře, která tady panovala, tempu hry i samotnému náboji zápasu. Derby nechtěl prohrát nikdo. V určitých chvílích se chlapci nechali strhnout dějem a kulisou, mám na mysli hlavně ten první gól, který jsme dostali v oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě. To jsou věci, které je třeba si lépe ohlídat," poukázal havířovský trenér na zbytečná vyloučení.

„Dosud jsme ta oslabení hráli výborně, dnes jsme za fauly byli potrestáni. Soupeř byl disciplinovanější, a proto zaslouženě vyhrál. My se musíme příště oprostit od zbytečných faulů v útočné třetině nebo středním pásmu," dodal.

Také podle Juříka rozhodly přesilovky. „Asi ano, dali jsme v nich oba góly. Vedle přesilovek ale rozhodla i bojovnost hráčů. Kluci makali na sto procent. Přiznávám, že jsme měli i více štěstí, ale to k tomu patří," vybavil si Juřík tyčku domácího Koríma.

AZ Havířov – HC Frýdek-Místek. Zdroj: Deník/Josef Pintér

Juřík pro utkání vytáhl z rukávu trumf, se kterým se tak trochu počítalo, a sice brankáře Lukáše Danečka, který v Havířově pět let hrával a pomohl k postupu ze druhé ligy. „Juraj Šimboch měl za sebou sérii, tak jsme ho chtěli nechat odpočinout, ale určitě hrálo roli, že tady Lukáš dlouho chytal. Věděli jsme, že to pro něj bude obrovská motivace. Chtěl se v Havířově vytáhnout," připustil Juřík.

Také domácí trenér Mikeš zmínil výtečnou atmsoféru utkání. „Většinou se ji snažím nevnímat, ale dnes to jednoduše nemohlo kolem vás jen tak proplout. Atmosféra byla jedním slovem úžasná," pousmál se po zápase, byť byl pochopitelně zklamán, že jeho tým nevyhrál.

„Já jsem úrovní utkání nadšen. Líbilo se mi to. Byl to kvalitní zápas z obou stran, s mnoha osobními souboji, hrálo se nahoru dolů. Oba celky pozorně bránily, a tak jsme ani neviděli tolik čistých šancí. Spíš těch střetů, ale mělo to rozhodně atributy moderního hokeje. Už kvůli tomu všemu mě štve, že jsme ten zápas nedotáhli do vítězného konce. Víte, v takových utkáních je strašně důležité, jestli se vám povede jít do vedení, což se nám nepovedlo. Když vedete, musí soupeř reagovat a otvírat hru. Ale nevadí, zvedáme hlavy. Jen bude třeba být příště trpělivější, organizovanější a hlavně disciplinovanější," zakončil hodnocení pondělního derby Štefan Mikeš.

A jak jsou s prozatímním průběhem sezony ve Frýdku spokojeni? „Mrzí nás, že nám lehce uteklo pár bodů. Asi platíme takovou tu nováčkovskou daň. Máme v týmu hodně mladých kluků a oni naplno pociťují, že tohle je profesionální soutěž a že musí odvádět neustále nadstandardní výkony. Ale je jasné, že výhra v derby nás hodně povzbudí. Motivaci uspět měli všichni, pro více hráčů, kteří prošli oběma kluby, to bylo speciální. Jen víc takových zápasů," rozloučil se s Havířovem Jiří Juřík.

AZ Havířov – HC Frýdek-Místek 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Bednář (Kotala) – 15. Miloš Roman (Kanko, Luka), 50. Luka (T. Káňa, Kania). Rozhodčí: Kika, Koziol – Reich, Rampír. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:2. Diváci: 3238.

Havířov: Laco – Lenďák, Krisl, D. Seman, Bahounek, Korím, Petran – Dvořáček, Haas, Sztefek – Kotala, Bednář, Maruna – Štumpf, Pechanec, Gřeš – Hlinka, Matula, V. Meidl. Trenéři: Mikeš a Janeček.

Frýdek-Místek: L. Daneček – Kania, Roupec, Michal Roman, Matyáš, Jeník, Zahradníček, L. Doudera – Luka, T. Káňa, Klimša – Sýkora, Kanko, Miloš Roman – R. Meidl, Jaroš, Franek – Christov, Jašek, Samiec. Trenéři: Juřík a Malík.