„Myšlenku zahrát si polskou extraligu jsme nezavrhli a máme teď rozjednanou akci, která se vyvíjí docela slibně. Vše je ale teprve v začátcích," řekl Deníku Aleš Flašar, toho času na nemocenské. „Mám po operaci kolena. První tiskovku k projektu jsem ještě stihnul, ale momentálně všechno vyřizuje Mára. On má kontakty," dodal.

O co půjde? Flašar s Ivanem jednají s polskými kolegy o možnosti zahrát si od nové sezony s českým klubem nejvyšší polskou ligu. „Agentura nám pomůže se servisem a sponzory, my na oplátku pomůžeme polské straně trenérsky, a to s výchovou mládeže v příhraniční oblasti. Poláci se momentálně potýkají s nedostatkem dětí, které by chtěly hrát hokej, takže jich k němu potřebují nalákat co nejvíc. Toto je jedna z možností. S herním rozvojem malých dětí jim můžeme pomoci," míní Flašar.

Zahrají si hokejisté Karviné polskou ligu?

Marek Ivan - otec celého projektu - by měl dokonce nyní v říjnu začít pracovat pro polský svaz ledního hokeje coby koordinátor trenérů mládeže. „Řeknu to jednoduše – Poláci se chtějí konečně pořádně obout do ledního hokeje. Do roku 2020 chtějí být pevnou součástí A skupiny mistrovství světa a chápou, že pokud chtějí prorazit, musí začít od výchovy mládeže. Současná situace v nejvyšší polské soutěži se má spíš tak, že v ní nastupují cizinci, hlavně Češi a Slováci, a mladí Poláci nedostávají příležitost, protože nemají takovou kvalitu. To chtějí Poláci změnit a napodobit švýcarský model. Ten měl v devadesátých letech podobné problémy, do ligy chodili hrát Rusáci a Kanaďani, zabírali domácím hráčům místa v ligových kádrech a švýcarský hokej na to pak doplácel v oblasti mládeže. Situaci tam ale rychle vyhodnotili, nastavili jiná pravidla a podívejte se, jak jsou na tom teď. Vždyť už se vyrovnají i nám," poukazuje Ivan na model Švýcarska.

Polsko, které je čtyřikrát větší než Švýcarsko, skýtá více potenciálu. „Zastávám názor, že talentované děti se rodí všude, jen je třeba jejich talent správně rozvíjet. Proto mě tato myšlenka nadchla a beru ji jako svou prioritu. Zároveň bych tím chtěl oslovit i další kluby z Moravy, jelikož současná situace u nás není v oblasti mládeže moc růžová. U nejmenších dětí se jako trenéři točí s prominutím šedesátiletí dědci s pupkem, kteří jim asi na ledě v praxi neukážou, jak a co mají dělat. Takoví trenéři se hodí spíš k dorostu a juniorce, kde mají k dispozici bruslařsky hotové hráče a mohou se věnovat herním situacím. Malým dětem je naopak třeba na ledě názorně ukázat, co mají dělat," předkládá svůj pohled na věc Marek Ivan.

Zahraje si polskou ligu nějaký jiný český tým?

O tom, zda do projektu počítají s existujícím HC Baník Karviná v čele s jeho prezidentem Davidem Moravcem, nebo úplně jiným subjektem, ještě není rozhodnuto. Údajně by klub mohl domácí zápasy hrát ve Frýdku-Místku v nové hale Polárka, která má stát příští léto několik desítek metrů od místa, kde se momentálně bourá původní sportovní hala.

„Může se stát, že do projektu vstoupíme s Baníkem, ale ten by musel do konce kalendářního roku uhradit svoje pohledávky. Pravděpodobnější je ale varianta, že vytvoříme nový klub. Přihlásíme jej v Polsku, tak jako to má Znojmo v EBEL lize v Rakousku, a můžeme to rozjet," plánuje Flašar.

Bude u toho vůbec prezident HC Baník David Moravec?

Na dotaz, zda by si dovedl představit spolupráci s HC Baník Karviná, řekl: „Nebráním se ničemu, ale uvidíme, jaká bude situace koncem kalendářního roku. Momentálně jednám především s polskými firmami, které chtějí prorazit na český trh. Původně jsme se bavili o zabezpečení rozpočtu na dva roky, ale nakonec jsme se rozhodli jít do toho s tříletými smlouvami, abychom měli situaci pojištěnou a neuřízli si mezinárodní ostudu."

Ivan dělá pro zdar věci všechno. Dokonce hodlá 10. listopadu v ostravské ČEZ Aréně nastoupit do ultimátního souboje v MMA (mixed martial arts – smíšená bojová umění) s polským bijcem Jackem Wisniewskim, bývalým profesionálním fotbalistou. „Agentura, která to zařizuje, je naším potenciálním sponzorem a já jsem už dříve řekl, že pokud to naší věci pomůže, klidně si v kleci nechám i rozbít hubu," pousmál se Ivan.

Na jeho angažovanost se však netváří nijak nadšeně jeho současný zaměstnavatel HC Frýdek-Místek, takže z Ivanova souboje s Wisniewskim pravděpodobně sejde…