Hosté z Prostějova chtěli jistě navázat na své suverénní domácí vítězství, když svěřence trenéra Radima Nečase porazili 8:1. Veškeré jejich plány ale začal hatit už v 10. minutě domácí Richter, který těžil z přihrávky Ondřeje Sluštíka. Těsným stavem 1:0 skončila také první třetina.

Druhou periodu začali hosté v oslabení, jenže po půl minutě hry zamířil na trestnou lavici domácí Podešva. Hra se v prvních minutách kouskovala, poté ale přišla prostějovská radost. Dlouhé dobývání domácí svatyně ukončil Sršeň. O tři minuty později již hosté vedli, když Chvostka překonal Švaříček. Pohotový Stránský stačil ještě vyrovnat, leč přestřelku druhé periody ukončil hostující Belay, který dotlačil do brány Kučerovu střelu – 2:3.

I za tohoto nepříznivého stavu se domácí celek nevzdával a vytvořil si ve třetí třetina patřičný tlak. Ten však kýžené ovoce nepřinesl, naopak Prostějov odskočil na 2:4. Frýdečtí hokejisté nesložili zbraně a dál se snažili s lídrem soutěž o nemožné. Krutil nejprve využil tlaku domácího celku v přesilovce, když snížil na 3:4, o minutu později srovnával stav Gogolka. Stejný hráč mohl vzápětí přidat další gól, ale puk nakonec skončil v ochranné síti. Deset minut před koncem řádné hrací doby se prakticky začínalo odznova. Jestřábi nepanikařili a snažili se utkání dovést do vítězného konce. Jurík v 55. minutě dotlačil puk i s gólmanem Chvostkem do branky a Hanáci tak nad outsiderem opět vedli jednobrankovým rozdílem. Frýdecký gólman vzápětí dostal trest a jeho místo zaujal Kubáň. Tomu však neprůstřelnost dlouho nevydržela. Michal Černý přesnou ranou zvyšoval v 58. minutě na 4:6 a zdálo se být rozhodnuto. V nervy drásající bitvě se domácí nevzdávali. Stránský nejprve snížil na rozdíl jediné branky a při power-play srovnal stav nejproduktivnější frýdecko-místecký obránce Milan Ovšák.

Následné prodloužení ovlivnil frýdecký Slovák, který dostal dvouminutový trest. Frýdečtí však oslabení ustáli a v závěru měli sami možnost přesilovky, když za katr putoval prostějovský Antončík. O minutu později putoval na trestnou lavici i Kolibár a domácí nabídku náležitě využili. Díky Stránského gólu se série srovnala na 1:1. „Co k tomu říct? Domácí dali do zápasu větší srdíčko, hlavně v závěru. My jsme se toho polekali," řekl po skončení utkání zklamaný prostějovský lodivod Petr Zachar a smutně dodal: „Po dvou třetinách jsme měli vyhrát. I v závěru jsme vedli o dvě branky, ale vše jsme trestuhodně zahodili." Domácí kouč byl samozřejmě spokojenější. „Konečně jsme odehráli zápas, kdy kluci hráli na hranici obětavosti. Svou bojovností a vůlí jsme se dostali dvakrát do kontaktu, i když musím uznat, že soupeř byl hokejovější. Když jsme v závěru dostali gól na 4:6, už jsem ve výhru moc nevěřil. Je to o štěstí, ale i té bojovnosti, kluci nechtěli končit sérii s nulou," radoval se po utkání domácí trenér Radim Nečas.

HC Frýdek-Místek - Jestřábi Prostějov 7:6 (1:0, 1:3, 4:3 – 1:0) po prodloužení
Branky a nahrávky: 10. Richter (O. Sluštík), 32. Stránský (Gogolka), 49. Krutil, 50. Gogolka (Samiec), 59. Stránský (Ovšák, Samiec), 60. Ovšák (Richter) – 27. Sršeň (Malý), 30. Švaříček (Venkrbec, Stejskal), 34. Belay (Kučera, Antončík), 47. Jedlička (Sršeň, Černý), 55. Jurík, 58. Černý (Stejskal). Rozhodčí: Koliba, Šutara - Ganger, Moravec. Vyloučení: 13:6, využití: 2:2. Stav série: 1:1.

Frýdek-Místek: Chvostek (55. Kubáň) - Podešva, Krutil, Ovšák, Gajda, Čintala, Slovák - Samiec, Kopún, Gogolka - Stránský, Richter, Mach - Mamula, O. Sluštík, J. Sluštík - Hamhalter. Trenér: Radim Nečas. Stav série: 1:1.

MARIO SCHÜLER