LHK Jestřábi Prostějov HC Frýdek-Místek 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)

Sobotní bitva začala pro hosty daleko lépe než jejich předešlé vystoupení na prostějovském stadionu. Už ve třetí minutě se totiž prosadil Petr Slovák, který si sjel mezi kruhy a prostřelil Ondřeje Kociána. Poté přišla na řadu nekonečná plejáda prostějovských šancí. Jedličkovu střelu od modré pokryli obránci. Duba pak nedokázal zamést puk do prázdné brány. Ani Venkrbec na Kubáně nestačil. Aleš Knesl nastřelil jen frýdeckou tyčku, a tak po dvaceti minutách vedli hosté 1:0.

Hanácký celek byl evidentně v šoku z nepříznivého vývoje. Prostějovští fanoušci však své oblíbence neustále hnali k lepším výkonům, ale druhá třetina jim příliš radosti nepřinesla. Domácím hráčům se nedařilo zakončit ani z těch nejvyloženějších šancí. Kolibár a také Polák netrefili branku. Malého i Indru vychytal Kubáň. Frýdek pak svými fauly nabízel Jestřábům přesilové hry, ale v nich se Zacharovým svěřencům naštěstí nevedlo. Michal Krutil neudržel emoce a vysloužil si trest dokonce utkání. To Hanáky trochu nakoplo.

Ve dvaatřicáté minutě přišla vysněná branka. V početní převaze našel Luňák volného Venkrbce, který zasunul kotouč za ležícího gólmana. Vyrovnávací gól měl přinést uklidnění na prostějovskou střídačku, to se však nestalo. Luňák měl obrovskou příležitost využít dvojnásobnou přesilovku, ale netrefil.

Třetí část začali Hanáci početní převahou. Dění na ledě si postupně vyžádalo několik zásahu hlavních sudích, a tak se díky osobním trestům stalo, že na trestné lavici hostů bylo v jeden moment šest hráčů. Ani toho však Jestřábi nevyužili. Vzápětí byli vyloučení také Kolibár a Venkrbec. Hosté pak dali Prostějovu lekci z produktivity. Stránský z velkého úhlu poslal Frýdek opět do vedení. Za tři minuty využil další dvojnásobnou výhodu Ondřej Sluštík. Navíc si vysloužil i Indra vyloučení do konce utkání. Za tohoto stavu bylo napětí v hledišti i na kluzišti značné. Prostějovští znovu a znovu zkoušeli útočit. Tři a půl minuty před koncem vykřesal poslední naději pro Jestřáby Juraj Jurík. Snížil na 2:3, ale to už bylo vše. Zacharovým svěřencům nepomohlo ani power play a podruhé s Frýdkem padli. Nyní je dělí jediný zápas od vyřazení. „Klíčové pro nás bylo to, že jsme se dostali brzy do vedení a domácí znejistili. Dále nám pomohly ubráněné přesilovky Prostějova, kterými jsme se dostali do nějakého laufu a v euforii jsme zápas dotáhli do vítězného konce," usmíval se nadmíru spokojený kouč Frýdku Radim Nečas, ale do pondělního duelu varoval: „Bohužel příště takto hrát nemůžeme, byli jsme moc nedisciplinovaní a to je špatně."

V prostějovské kabině panovalo velké rozhořčení, které ještě umocnili nespokojení fanoušci. Ti si přišli přímo za hráči pro vysvětlení. Smutek byl vidět také ve tváři lodivoda Jestřábů Petra Zachara. „Odehráli jsme nešťastné utkání. Nešťastné z toho pohledu, že jsme po celý zápas byli lepší. Nezvládli jsme ale přesilovku 5 na 3, která asi tento zápas rozhodla. Pak jsme my udělali dva nesmyslné fauly, soupeř toho využil a už to do konce jen bránil," popisoval Zachar, ale také se zastal svých svěřenců: „Kluci bojovali. Ve hře jsme byli lepší, ale bohužel jsme to gólově nevyjádřili. Frýdku pomohla výhra na jeho ledě, chytil se, zjistil, že se s námi dá hrát a je na tom psychicky lépe."

Zachar i za nepříznivého stavu stále vidí naději na postup. „Pořád máme možnost s tím něco udělat. Dali jsme dnes z třiašedesáti střel dva góly, takže musí každý hledat chybu u sebe. Nedaří se teď první lajně, ale hokej je kolektivní sport a někdo jiný se musí prosadit," doufá Zachar.

V pořadí již čtvrté čtvrtfinálové utkání mezi Frýdkem-Místkem a Prostějovem je na pořadu dnes od 18 hodin na porubském ledu. „Bylo by príma, kdyby na utkání přišlo co nejvíce našich fanoušků. Jejich pomoc teď budeme moc potřebovat, vždyť se hraje o semifinále," vyzývá fandy frýdecko-místeckých barev Nečas.

Branky: 33. Venkrbec (Luňák, Stejskal), 57. J. Jurík (Kolibár, Malý) 3. Slovák (Krutil, Gogolka), 44. Stránský (Ovšák, Slovák), 47. O. Sluštík. Vyloučení: 7:10, navíc Podešva a Richter 10 minut OT, Krutil 5 minut + trest do konce utkání (všichni FM), Indra (Prostějov) trest do konce utkání, využití: 1:2, diváci: 1526. Stav série: 1:2.

HC Frýdek-Místek: Kubáň Gajda, Slovák, Podešva, Ovšák, Čintala, Krutil Mamula, Mach, O. Sluštík J. Sluštík, Samiec, Stránský Gogolka, Kopun, Richter Hamhalter. Trenér: Radim Nečas.