Frýdek-Místek byl od úvodního kola pasován za jednoho z největších adeptů na vítěze dlouhodobé části druholigové soutěže skupiny Východ. Farma extraligového Třince se svého úkolu nakonec zhostila na jedničku a se ziskem rekordních 119 bodů své ambice i naplnila. Druhý Vsetín, který se rovněž netají postupovými ambicemi, zaostal za lídrem soutěže o pětadvacet bodů. „Ono se to s těmi získanými body může trochu zlehčovat, ale to by nebylo dobré. My jsme se přes sezonu potýkali s několika problémy, se kterými jsme se ale nakonec dokázali dobře porvat. Za nás trenéry musím říct, že jsme kluky k ničemu nemuseli nutit. Všichni chtěli a makali. Cíl byl jasně stanovený, chtěli jsme být úspěšní nejprve v základní části, což jsme splnili, teď musíme být hlavně úspěšní v play-off," zdůrazňuje před boji ve vyřazovací části jeden z trenérů frýdecko-místeckého celku Marek Malík.

Bývalého vítkovického obránce pohled na konečnou tabulku základní části potěšil, ale jak sám zdůrazňuje, není to to hlavní. „Přestože těch bodů jsme získali vcelku dost, tak jsme se potýkali v sezoně s věcmi jako neustálé obměňování kádru kvůli Třince, nebo také kvůli zranění. Více méně jsme kromě posledního zápasu s Břeclaví v posledních dvou měsících v sestavě jako v play-off nehráli. Na jednu stranu jsme s tím ale počítali, což je jedna z věcí, kterou kluci zvládli parádně. I proto musíme před nimi smeknout klobouk. Ten bodový náskok bych nijak nezveličoval. Až taková procházka růžovým sadem to určitě nebyla. Za naším prvním místem stojí spousta práce a poctivé dřiny samotných hráčů. Pro nás ale sezona nekončí, musíme makat dál," řekl Malík.

Čtvrtfinálovým soupeřem Frýdku je Kopřivnice. Tedy celek, který v úvodních dvou vzájemných duelech s favoritem snadno prohrál 7:1 a 6:0. Další dva zápasy základní části už ale přinesly vyrovnanou a dramatickou podívanou. Frýdečtí si po boji nakonec s nováčkem druholigové soutěže poradili 1:0 a 4:3 po samostatných nájezdech. „Kopřivnice je bojovný a pracovitý tým, který si svou účast v play-off vybojoval doslova za pět minut dvanáct. Po loňském postupu si myslím, že mají v klubu takovou euforii, navíc mají v zádech skvělou diváckou kulisu. Určitě nás nečeká snadná série, my se ale na ni těšíme. Je to už play-off a proto se přeci hokej hraje," myslí si Malík, který ještě naznačil, že si se svým čtvrtfinálovým soupeřem předem hlavu nelámali. „Nevybírali jsme si, každý tým má svoje. Prostě bereme toho, kdo nám připadne a na toho se chceme maximálně soustředit. Půjde nám hlavně o to, aby to byl z naší strany výkon, za který se nebudeme muset stydět. Vybírat si soupeře v této fázi soutěže by se vám mohlo šeredně vymstít. Je to hokej, rozhodujete se ve vteřinách na ledě, potom se musíte rozhodnout podle daného soupeře. My pak musíme nachystat co nejlepší taktiku," prozradil Marek Malík. (sch)

PLAY-OFF

2. liga, skupina Západ – předkolo

BK Havlíčkův Brod – IHC Písek

NED Hockey Nymburk – SKLH Žďár n. S.

Čtvrtfinále

SC Kolín – vítěz předkola

HC Tábor – vítěz předkola

HC Vrchlabí – HC Vlci Jablonec n. N.

SHC Klatovy – HC Kobra Praha

2. liga, skupina Východ – čtvrtfinále

HC Frýdek-Místek – HC Kopřivnice

VHK Vsetín – HK Nový Jičín

VSK Technika Brno – HC Moravské Budějovice

HC RT Torax Poruba – SHK Hodonín

Čtvrtfinálová utkání západní skupiny, hraná na tři vítězná utkání, vypuknou ve čtvrtek 3. března, semifinále je na programu od pondělí 14. března. Ve východní skupině začne semifinále v pondělí 7. března a finálová bitva od pátku 18. března. O postup do WSM Ligy budou bojovat oba vítězové semifinále ze Západu a vítěz Východu. Šestikolová kvalifikace pak vypukne v sobotu 26. března, jméno nového účastníka druhé nejvyšší soutěže bude známo nejpozději v neděli 10. dubna.