To však nedalo spát mnoha hokejovým nadšencům, kteří se nehodlali smířit s tím, že by se hokejová liga v Havířově po dlouhých letech hrát neměla. A tak spojili své síly a v sezoně 2011/2012 zorganizovali narychlo vlastní ligu v jakémsi nouzovém režimu.

Oficiálně na sebe organizační stránku vzali hokejisté HC Nebory, kteří mají řadu zkušeností s realizací sportovních i kulturních akcí v regionu, a tak se nakonec mohla uskutečnit nová liga, která byla organizátory nazvána jako Nezávislá amatérská hokejová liga (NAHL).

Prvního ročníku se nakonec zúčastnilo devět týmů (HC Panthers Havířov, HC Predators, CCT Ostrava, HC Pitbuls, HT Referee, HC Nebory, HC Bruzovice, HC Dobří holubi, HC Šenov), které byly rozděleny do první a druhé ligy. Vítězi premiérového ročníku se staly celky HC Panters Havířov (1. liga) a HC Nebory (2. liga).

Jak se Deník dozvěděl od představitelů ligy, od příští sezony již bude veškerá organizace zastřešena nově vzniklým občanským sdružením NAHL. Na plány do budoucna jsme se zeptali předsedy občanského sdružení, Václava Šutary.

Pane předsedo, jako zkušenosti přinesl první ročník ligy?

Když vezmu v potaz, že jsme ligu začali zajišťovat až v průběhu října a hrát jsme začali již v listopadu, musím s potěšením konstatovat, že vše proběhlo až překvapivě dobře a bez organizačních nebo disciplinárních problémů. Hráli jsme sice až do dubna letošního roku, ale nakonec jsme vše stihli. V této souvislosti bych rád poděkoval sportovnímu řediteli, panu Slezákovi, který organizačně zajišťoval realizaci všech zápasů.

Jaké plány máte do příští sezony?

Hlavně chceme pokračovat v základní myšlence, která nás vloni spojila – tedy realizovat ligu s takovým rozpočtem, který umožní týmům financovat bezproblémově svou účast a nemuset se bát, že je stále se zvyšující náklady zruinují. Loňská tvrdá úsporná opatření nám pomohla ušetřit cca 30% nákladů, což považuji za ohromný úspěch. V tomto trendu chceme pokračovat i nadále. Jednotlivá utkání odehrajeme za zimním stadionu v Havířově, start sezony by měl být v polovině září.

První ročník jste odehráli za účasti devíti týmů. Plánujete rozšíření soutěže o další družstva?

To určitě ano. Našim čílem je obsadit obě ligy alespoň osmi celky. Již nyní jednáme s několika bývalými účastníky, kteří za změněných finančních podmínek projevili zájem o návrat do ligy. A jsme připraveni i na přihlášky nových týmů, srdečně je mezi nás zveme.

Kde se tedy případní noví zájemci mají obracet?

Mohou nás kontaktovat prostřednictvím e-mailové adresy vaclav.sutara@gmail.com, nebo na telefonním čísle 608 402 333.