Třinečtí se skutečně zvedají každým zápasem. Základem jejich úspěchu je přitom poctivá obrana a famózní výkony brankářů, jelikož jak Petr Kváča, tak Jakub Štěpánek chytají skvěle.

V semifinále turnaje proti švýcarské Ambri-Piottě byl mezi tyčemi Kváča a tým podržel. Zvláště v první třetině, kterou opanoval švýcarský celek. Ten měl v Davosu domácí prostředí. V bouřlivé kulise, kde klubový kotel vytvořila zhruba tisícovka fandů, se ale Ocelářům kolena neroztřásla a do kabin si nesli jen jednogólové manko.

Ve druhé třetině Třinec srovnal hru a pár sekund před druhou sirénou i skóre. Konkrétně Ondřej Kovařčík, hrající v Davosu ve velké pohodě. Byl to jeho už třetí gól na turnaji.

Utkání mistrovství světa hokejistů do 20 let: ČR - USA, 30. prosince 2019 v Ostravě. Na snímku (zleva) brankář Ameriky Spencer Knightm, Mattias Samuelsson, Matej Pekar a Jan Jenik.
Češi v Ostravě padli s Američany, mají ale bod naděje

Ostatně – v pohodě a ve formě hraje na turnaji celá druhá lajna bratrů Kovařčíků a nestárnoucího Martynka, která v Davosu přímo exceluje. Z celkových jedenácti třineckých gólů dala sama pět, na dalších dvou měla podíl.

Třinečtí v poslední třetině dokonce vedli, Ambri-Piotta se nevzdala, srovnala, ale v prodloužení duel rozsekl Matěj Stránský, který měl v Davosu vlažnější úvod, ale kuriózní gól proti Ufě ve čtvrtfinále jej patrně nastartoval a proti Švýcarům předvedl už zase výborný výkon.

Na vítězný gól mu nahrál kdo jiný než Rostislav Martynek, s pěti body nejproduktivnější hráč mužstva na turnaji.

Vozidlo zimní údržby v Gutech - místní části Třince.
Ledovka způsobuje komplikace na silnicích

Stateční Oceláři jsou tedy ve finále, a to se museli obejít hned bez čtyř stabilních obranných pilířů Krajíčka, Rotha, Kundrátka a Galvinše!

Český tým byl ve finále davoského turnaje naposledy v roce 2004, konkrétně pražská Sparta, která tehdy podlehla domácímu Davosu. Jak si povede zítra Třinec proti Kanadě?

HC Ambri-Piotta – Oceláři Třinec 2:3 p (1:0, 0:1, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Dal Pian (Incir, Douay), 52. Flynn (Jelovac) – 40. O. Kovařčík (Martynek, M. Kovařčík), 46. Dravecký (Gernát, M. Stránský), 62. M. Stránský (Martynek, D. Musil). Rozhodčí: Salonen, Hebeisen – Progin, Šišlo. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 6300.

Třinec: Kváča – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Hrachovský, M. Adámek, Zahradníček, Haman – Dravecký, Marcinko, M. Stránský – Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský, Polanský, Chmielewski – Hrňa, Mikulík, Novotný – Szturc. Trenéři: Zadina a Raszka.

Oceláři se radují ze skalpu Ufy a postupu do semifinále.
Oceláři mají skalp Ufy, pomohl kuriózní gól
Michal Dalecký.
Herec Michal Dalecký: Vykopl jsem dveře, natočil záběr a jel k porodu