Pouze osm zápasů stihl v letošním play off odehrát obránce Tampy Pavel Kubina, který pomohl svému týmu k senzačnímu obratu (z 1:3 na 4:3) série s Pittsburghem.

Hned v zahajovacím utkání další série s Washingtonem se ale zranil a od té chvíle jeho jméno v sestavě Ligtning chybí. „Zatím to moc dobře nevypadá, ale můj zdravotní stav se lepší,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro Deník Pavel Kubina, trojnásobný mistr světa a vítěz Stanley Cupu z roku 2004.

V zámořské NHL kluby během play off důvody absence hokejistů tají. Tím pádem je asi zbytečné se ptát na přesný důvod vaší absence.

Novináři ale vždycky všechno zjistí. Navíc každý, kdo ten zákrok viděl, tak ví, že nemám problém s kolenem.

Média nejčastěji mluví o otřesu mozku. Můžete tedy alespoň odhadnout, kdy se vrátíte na led? Váš tým prohrává s Bostonem ve finále konference 1:2 na zápasy…

Věřte, že kdyby záleželo na mně, tak hraji každý zápas. Ale prostě to nejde. Zatím jsem ještě nezačal ani trénovat, čtrnáct dní jsem nic nedělal a jen ležel. Moc dobře to tedy se mnou nevypadá.

Můžete popsat, jak se cítíte?

Jako kdybych měl už čtrnáct dní pořádnou chřipku. Teď se můj stav trochu zlepšuje, ale k ideálu to má hodně daleko. Uvidím, co s mým tělem udělá, když si sednu na rodoped.

V NHL jste odehrál už více než devět stovek zápasů, takže máte s podobným zraněním zřejmě i své zkušenosti. Je hodně nepříjemné?

Je to asi nejhorší, co může hokejistu potkat. Sám mám podobné problémy pKtřetí. Není to ale vůbec sranda, což vám potvrdí každý hokejista. Snad o sobě můžu říct, že nepatřím ke sportovcům, kteří by neuměli hrát přes bolest či zranění. To je v play off normální a běžné, hlavně tady v Americe. Ale tohle zranění je něco jiného. Shodou náhod mě něco podobného potkalo i v roce 2004, kdy jsme s Tampou Stanley Cup vyhráli (Pavel Kubina měl během play off otřes mozku – pozn. red). Proti tomu, co se mi stalo nyní, to tehdy byla sranda.

Myslíte si tedy, že ještě zasáhnete do bojů o Stanley Cup?

Pokud bychom se probojovali do finále, v což pevně věřím, tak snad jo. Ale asi budu muset dát nejen jen na svůj vnitřní hlas, ale také na doktory. Každý mi říká, že si nemám zahrávat, takže musím být hodně obezřetný. Vím, že moji blízcí to se mnou myslí dobře.

Třeba Sidney Crosby nehrál hokej půl roku…

A prý není stále v pořádku. Já vím, kam všichni míříte. Že třeba Eric Lindros musel skončit s hokejem… Já se ale snažím dívat na vše pozitivně. Jsem natolik zkušený, že se určitě rozhodnu správně.

Přemlouvá vás někdo z vedení klubu, abyste to alespoň zkusil?

Pořád se ptají, jak se cítím, zda se to zlepšuje. Ale dobře vědí, že v tomto případě je to hlavně na mně. Byl jsem snad u pěti doktorů, a ten výsledek je prakticky všude stejný. Všichni tvrdí, že to chce čas. Ten já bohužel nemám, protože se hrají nejdůležitější zápasy v sezoně. Na druhé straně si pořád říkám, že zdraví mám jen jedno.

Jak se vám dívá na zápasy z hlediště nebo od televizní obrazovky?

To je asi nejhorší, co může každého sportovce potkat. Ale bohužel i tyhle věci k hokeji patří. Celou sezonu jsem byl zdravý, a nebýt trestu, tak jsem odehrál vlastně všechny zápasy základní části. Klukům držím palce, musejí to zvládnout i beze mě.

Paradoxně jste se zranil v době, kdy jste se dostával do střelecké formy. Během obratu série s Pittsburghem jste vsítil v jednom zápase dokonce dva góly.

To je pravda, už jsem si sám říkal, že mi to tam zase začalo padat. Ale naší hlavní předností je to, že máme čtyři vyrovnané pětky. Hlavně díky tomu je Tampa tak vysoko. Bylo to vidět v sérii s Pittsburghem i potom s Washingtonem, který jsme vyřadili ve čtyřech zápasech.

Jaká je nálada ve městě?

Tampa žije hokejem a všichni vzpomínají na rok 2004, to je jasné. Sám mám z toho strašně dobrý pocit, že jsem se tady v létě vrátil. Udělal jsem dobře, cítím se zde jako doma.

Spokojený musí být i nový majitel klubu Jeffrey Vinik.

Tak zapáleného vlastníka klubu jsem ještě nezažil. A dovolím si už teď tvrdit, že Tampa bude v příštích letech hrát každý rok o Stanley Cup. S klubem má velké plány a věřím, že se mu Tampu podaří ve špičce soutěže udržet.

Čím je tak výjimečný?

Máme doopravdy výborné podmínky, pro nás hokejisty dělá první poslední. Mně je hodně sympatický tím, že si s ním dobře popovídám i o fotbale, což je v Americe vcelku zvláštnost.

Má tedy rád soccer?

Nejen to, vlastní i fotbalový tým Tampa Bay Storm, navíc má i pár akcií v Liverpoolu, kde je také v představenstvu klu­bu.

Podle hlasu se zdá, že náladu máte i tak dobrou…

S dcerou Terezkou je taková sranda, že mi někdy ani nepřijde, že máme ještě sezonu. Když jsme společně všichni i s manželkou, na hokej skoro ani nepomyslím.

Krejčí s Kaberlem mají k finále blíže

Tampa – Pouze třem českým hokejistům ještě neskončila sezona. V zámořské NHL bojují o vysněný Stanley Cup opory Bostonu David Krejčí s Tomášem Kaberlem, v týmu Tampa Bay pak působí obránce Pavel Kubina.

Čtyřiatřicetiletý obránce ale už tři týdny nehraje a zotavuje se z nepříjemného zranění, které utrpěl během zahajovacího utkání semifinále konference proti Washingtonu.

Kubinu tvrdě narazil hlavou na mantinel útočník soupeře Jason Chimera. Vedení klubu Lightning důvody absence tradičně tají, nejčastěji se však hovoří o otřesu mozku.
Finále Východní konference NHL – 3. zápas:

Tampa Bay – Boston 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky: 2. Krejčí, 49. Ference

Střely na branku: 31:25

Diváci: 21.027

Stav série: 1:2.