Bývalý kouč Českých Budějovic a Mladé Boleslavi dohlížel již na úterní dopolední trénink a mužstvo vedl v podvečerním utkání 40. kola extraligy, kdy Oceláři přivítali Liberec. Marek bude nadále vykonávat funkci sportovního ředitele, u týmu navzdory předpokladům zůstává.

Marek měl přitom lavičku opustit. Vedení však v úterý odpoledne celou situaci znovu projednalo a po pár hodinách své rozhodnutí nečekaně změnilo. „Tlačil bude mít na starost přípravu a koučink, Marek bude z pozice šéftrenéra zodpovědný za výkonnostní cíl mužstva, kterým je postup do play off. Naopak jako asistent končí Břetislav Kopřiva,“ zaznělo po zasedání třineckých špiček.

„Osobně mi je to líto, protože nejsem přesvědčen, že po výměně trenérů dojde vždy k totální změně ve hře a výkonech. Ale tak se to nosí, půlku mužstva vyměnit nemůžete. Proto věříme, že pan Tlačil bude tím správným impulzem ke zlepšení výsledků. Z možných kandidátů, kteří přicházeli v úvahu, se nám pozdával nejvíce,“ řekl ředitel třineckého klubu Evžen Delong.

Slezané získali pod Markem v minulé sezoně po šestnácti letech historický titul, v letošním ročníku se však zatím hledají, když jim patří až osmé místo. Na vedoucí Spartu ztrácejí již 26 bodů, když v posledních jedenácti zápasech dokázali plně bodovat pouze v jediném případě. V kabině Ocelářů se poprvé objevil Marek v sezoně 2002/2003 a hned dovedl tým až do semifinále.

Během sezony 2004/2005, která byla ovlivněna výlukou NHL, se přesunul na post sportovního ředitele. V sezóně 2006/2007 dělal asistenta kouči Hadamczikovi u reprezentace. Marek poprvé přičichl k trénování v Pardubicích, kde dělal v sezoně 1999/2000 asistenta Milanu Chalupovi. V následujcích dvou sezonách vybojoval s východočeskými juniory dvě zlata.

V extralize jde o čtvrtou změny na trenérském postu. Dříve už skončili Vladimír Jeřábek v Mladé Boleslavi, Vladimír Kýhos v Litvínově a Václav Baďouček v Karlových Varech. Změny v kabině Ocelářů se týkají také hráčského kádru. Předčasně už skončil Ladislav Kohn, který točil v Třinci třetí sezonu. Vedení klubu ho zařadilo na transfer listinu, zájem už projevila Kometa Brno. Další přesuny nejsou vyloučeny.

Šestatřicetiletý útočník odehrál za Oceláře v této sezoně 37 zápasů, v nichž zaznamenal 19 bodů za pět branek a 14 asistencí. Klub se snaží zastavit nezdary angažováním nových hráčů, kteří přicházejí jako na běžícím pásem. Zejména se jedná o posily do obrany. Minulý týden přišel bek Tomáš Klouček, během víkendu zase dorazil do kabiny zadák Andrej Novovný výměnou za útočníka Michala Chovana.