„Třecí plochy budou vždycky. Pokaždé se najde někdo, kdo bude cítit, že nedostává prostor, jaký by chtěl. Hlavní bude si hned vše vyříkat na rovinu z očí do očí. A s tím problém určitě nemám," řekl 41letý dvojnásobný mistr světa a finalista Stanley Cupu.

Jak jste reagoval na nabídku Třince? Jistě vás potěšila…

Přemýšlel jsem o ní, ale cítil jsem to tak, že ji nemůžu odmítnout. Beru to jako obrovskou poctu a velkou důvěru. Budu se snažit maximálně naplnit požadavky vedení klubu a fanoušků. Hokej mě baví, těším se na to. Je příjemné, že mohu fungovat v klubu, který mám rád, ke kterému mám vztah a v němž jsem zažil mnoho krásných věcí.

Během sezony jste měl nabídky i z jiných extraligových klubů. Vyplatilo se vám počkat?

To ukáže až čas. Chci, aby se nám dařilo, aby fanoušci chodili na zápasy a těšili se ze hry. Vždycky jsem byl takový buldok a říká se, že jaký trenér, takoví hráči. Toho bych chtěl docílit. Od hráčů budu vyžadovat absolutní nasazení.

U mládežnické reprezentace budete pokračovat?

U osmnáctky budu končit. Na svazu měli zájem, abych zůstal, ale časově to nejde skloubit. Je tam osm nebo devět akcí během sezony. Nebylo by dobré, abych se vzdaloval na takové časové úseky od klubu. Měl bych ale přejít k devatenáctkám, kde jsou jen dvě nebo tři akce, což zvládnu. Výhodou je, že ty kluky znám. Od Třince jsem k tomu dostal zelenou.

Promluvme si o skladbě mužstva. Prezident klubu Ján Moder hovořil o větším začleňování mladých…

Vedl jsem juniorku Třince a dobře vím, že v klubu je mnoho mladých hráčů, kteří se jevili velmi dobře jak pode mnou, tak ve Frýdku- -Místku a čekají na svoji příležitost. Věřím, že si šanci zaslouží. Hlavně nechci, aby jezdili s týmem na výlety a podívali se jen pár minut na led. Zaslouží si hrát. Ale pokud výkonnost nebudou mít, do sestavy se nedostanou.

Už jste řešili složení realizačního týmu?

Ano, ale jména vám ještě neřeknu. Akorát vím, že René Mucha mi asistenta dělat nebude, ten odchází ke staršímu dorostu.

Jistě tušíte, že bude těžké v nabitém kádru určit každému jeho roli…

Není to jednoduché, ale jde to. Vzpomněl bych mistrovskou sezonu. Každý jsme měli svou roli a fungovalo to. Třeba Martin Růžička byl na ledě od gólů a dával je. Zase třeba obránce Martin Richter se snad během play-off nedostal ani ke střele na branku. A přitom dělal svou práci velmi dobře. A to jsou jen dva příklady. Takhle bych chtěl tým postavit s tím, aby měli hráči vědomí o tom, že tohle a tohle od nich očekávám, a do čeho se pouštět určitě nemají.

Pojďme ke konkrétním jménům. Fanoušky jistě zajímá budoucnost Jakuba Petružálka, od kterého se čekalo určitě víc…

S Kubou jsem mluvil jako první. Vím, že neměl nejjednodušší sezonu, ale já jako trenér si ho do svého týmu přeju. Věřím, že je v něm potenciál vést tým. Je v něm taky daleko více bodů, než posbíral v minulé sezoně. Potěšilo mě, že z Kuby hned vypadlo pozitivní: „Chci pokračovat v tvém týmu". Pro něj je směrodatné, že ho chci.

Co Jiří Polanský, který se vrátil z hostování ve Švýcarsku, kam zamířil poté, co měl spor s předchozím trenérem Vladimírem Kýhosem?

S Jirkou už jsem se sešel i osobně. Kdybych ho měl hodnotit, tak je to pořád na extraligu výborný hráč a stále má týmu co dát. To, jak to s ním dopadlo minulý rok? Z pozice hráče Jirka ví, že tu situaci nevyřešil nejlépe. Zřejmě to tak ale mělo být. Určitě si z toho vezme ponaučení a už se to nebude opakovat. Co si budeme vykládat, byla to pro něj velká facka. V tuto chvíli je pro mě Jirka hráčem, na kterého spoléhám.

Jaké plány máte se Zbyňkem Irglem? Ve čtvrtfinále s Chomutovem byl posazen na dva zápasy na tribunu. To je u kapitána hodně nezvyklé…

Nevím, jaké byly důvody jeho odstavení. Zřejmě šlo o výkonnost. Já se na to ale nedívám. Beru to, co je teď. Zbyněk má podepsanou novou smlouvu a příležitost ode mě dostane. Mám už nějakou představu o složení všech čtyř pětek. A zrovna Zbyněk je aktuálně na hraně sestavy.

Václav Varaďa.
Kýhos u Ocelářů předčasně končí, nahradí ho Varaďa?

Co říkáte k odchodu mladého útočníka a třineckého odchovance Lukáše Jaška?

Dobře, že ho zmiňujete. S Lukášem jsem se několikrát setkal, i s jeho otcem, a měl jsem eminentní zájem aby zůstal. Říkal jsem, že věřím v jeho schopnosti a týmu má co dát. Beru ho jako nejlepšího mladého hráče, který tady byl. Vynaložil jsem veškeré úsilí, aby se rozhodl pro nás. On však zvolil jinou cestu, což mě mrzí. Je to pro mě zklamání.

Nedostával prý tolik času, kolik si představoval…

U mě by to neměl jednoduché, ale dostal by velkou šanci.

Jak hodnotíte uplynulé dvě sezony? Předkolo play-off a teď čtvrtfinále, to je na bohatý a ambiciózní klub jako Třinec dost málo…

Budu hodnotit jen tu minulou. Ať byl průběh jakýkoli, tak druhé místo po základní části bylo skvělé. V play-off to ale haprovalo. Samozřejmě jsem s hráči i realizačním týmem mluvil, dostalo se to ke mně, co se tam dělo. Nerad bych se k tomu ale vyjadřoval. Je to pryč.

Před necelými dvěma roky jste v průběhu sezony odcházel z Třince coby asistent. Bylo to pro vás v něčem poučné?

Získal jsem spoustu zkušeností. Dělal jsem svou práci na maximum a stejný přístup a nasazení jsem vyžadoval každý den i od kluků. Občas to tak ve sportu bývá, že se vám nedaří, prohrajete více zápasů, než je zdrávo. Výkony jsme neměli dobré a vyústilo to v tyhle změny. U mě to vzalo rychlý spád. Dostal jsem velký prostor u třinecké juniorky, se kterou se vyhrál titul, následně jsem přešel k reprezentační osmnáctce. Poslední tři roky mi daly hodně. Navíc končím studium licence A. Cítím to tak, že mohu klubu pomoci a můžeme být úspěšní.

Čemu se budete chtít vyhnout? Nebojíte se třecích ploch?

Třecí plochy budou vždycky. Pokaždé se najde někdo, kdo bude cítit, že nedostává prostor, jaký by chtěl. Otázka bude, jak se k tomu postavím já a stejně tak on. Hlavní bude si hned vše vyříkat na rovinu z očí do oči.

Nejste rozhodně žádný „dědek", právě jste oslavil 41. narozeniny. Jak vás budou hráči brát?

Pořád budu nejstarší a je možné, že to bude plus. Věřím, že kluci mě budou respektovat, půjdeme společně za jedním cílem a po každém zápase budeme schopni odcházet z ledu se vztyčenými hlavami.

Ještě poslední věc. Jak vnímáte Ligu mistrů?

Získává stále větší šmrnc. Pro nás to nebude jen příprava. Čeká nás řada kvalitních zápasů s top evropskými týmy. Zpestří nám to letní část a trénování. Myslím, že to budou skvělá utkání, pro hráče velká zkušenost. Hlavně pro nové a mladé. Třeba na ně budou ještě za mnoho let vzpomínat. Celkově je Liga mistrů z mého pohledu plus.

Ján Moder.
Prezident Ocelářů Ján Moder: Čtvrtfinále pro mě bylo obrovské zklamání