Tentokráte ale Tampa nestačila ve finále Východní konference na Pittsburgh. Palát se po sezoně vrátil do rodného Frýdku-Místku, kde se nyní připravuje s tamním nováčkem WSM ligy na další sezonu. „Doma si to vždy moc užívám. Pokaždé se těším, až se znovu uvidím se svou rodinou či kamarády. Navíc na Floridě je teď moc teplo a dusno, ve Frýdku je určitě příjemněji," usmál se pětadvacetiletý útočník, který chystá v létě jeden velký přestup. „Za měsíc se budu ženit," svěřil se Palát.

Jak hodnotíte svou hru v základní části NHL? Vinou zranění jste přeci jen zmeškal dvacet zápasů a posbíral tak méně bodů, než v předchozích letech. Naopak druhá polovina sezony se vám vydařila…
Přesně, jak říkáte. Měl jsem asi dva měsíce trable s kotníkem, navíc to bylo v době, kdy se našemu týmu příliš nedařilo. Po návratu na led jsem se ale dostal zpátky do hry, konec sezony byl podle mě super.

V loňské sezoně to Tampa dotáhla do bojů o Stanley Cup, letos vám k tomu opět moc nechybělo. Jde vidět, že když už se poslední boje blíží, umí se hráči Tampy semknout a hrát tak, jak je zapotřebí. To asi nebude úplná náhoda…
Byla to znovu výjimečná sezona. V play-off jsme to měli ohromně těžké, jelikož se nám zranil Stamkos, k němu se pak přidali obránce Stralman a brankář Bishop. I přesto jsme ve finále konference vedli nad Pittsburghem tři dva na zápasy a jen jedna výhra nás dělila od postupu do bojů o Stanley Cup. To se bohužel nestalo, což je určitě hrozná škoda. Bylo to fakt blízko.

Zápasy v play-off už ovlivňují maličkosti. Dá se říct, že právě ta zranění vašich stěžejních hráčů rozhodla?
Těžko říct. Po postupu do vyřazovacích bojů šlo vidět, že každý z hráčů svůj standard ještě pozvedl. Poráželi jsme lepší týmy, než jsme byli my. I bez těch top hráčů jsme dokázali ukázat svou kvalitu. Ale znovu se ukázalo, že vůbec nejtěžší je do play-off se dostat. Přesně tohle jsme si říkali s klukama vloni na kempu. Možná nám letos pomohly právě zkušenosti z loňské sezony, jelikož spousta zápasů končila rozdílem jediné branky.

Vyřazení od Tučňáků již jistě přebolelo. Střádáte už v hlavě plány na nadcházející sezonu?
Myšlenky nevím, ale určitě se budu chtít znovu připravit co nejlépe. Navíc od 17. září se bude letos hrát Světový pohár, kterého se účastním. Příprava se tedy musela programu uzpůsobit, měl jsem tak méně volna, než v předešlých sezonách. Na tu další se ale nesmírně těším.

Potěšitelná zpráva jistě je, že se Tampa přeci jen domluvila na další smlouvě se Stamkosem.
Přesně tak a já jsem moc rád. On je hlavním jménem Tampy, navíc náš kapitán. Nejen spoluhráči, ale i fanoušci tuhle zprávu uvítali.

A co vy? Vám vlastně smlouva vyprší koncem příští sezony…
Zatím to neřeším, se svým agentem ještě o budoucnosti ani nemluvil.

Jak vůbec probíhá vaše příprava. Je to pouze s Frýdkem-Místkem, nebo máte i nějaký svůj individuální plán?
Vloni jsem se nejprve začal připravovat individuálně a až pak se zapojil na ledě s Frýdkem. Tentokráte makám a připravuji se rovnou s frýdecko-místeckými hokejisty. Ta kvalita tréninků je zde na extraligové úrovni, takže jsem rád, že mě kluci k letnímu drilu přijali. Budu tady i v době, kdy Frýdečtí vyjedou na led.

Ty přípravy si budou asi vesměs v letních měsících podobné, ale změnil jste v ní něco s ohledem na vaší účast na Světovém poháru?
Ani ne, pořád dělám to, co jsem dělal v minulé sezoně. Jedinou změnou je to, že jsem začal s přípravou o pár dní dříve.

Vy máte před sebou druhou reprezentační výzvu. Při vaší premiéře na olympiádě v Soči jste ale příliš prostoru nedostal…
V Soči jsem samozřejmě chtěl hrát více, holt to nevyšlo. I proto jsem rád, že si mě trenér do výběru na Světový pohár vybral, a já tak budu mít znovu možnost zahrát si v národním dresu.

Co pro vás vlastně znamená reprezentovat svou vlast?
Tak o tom přesně jako malý hokejista sníte a přejete si to. U mě to přišlo po Naganu, od té chvíle si nepřeji nic jiného, než stát na ledě a reprezentovat svou vlast.

V době, kdy frýdecko-místečtí hokejisté bojovali o postup do první hokejové ligy, jste byl v zámoří. Sledoval jste podrobně výsledky Frýdku-Místku?
Určitě jsem to vše sledoval. V zámoří mám televizi s českými kanály, navíc jsem jejich důležité zápasy viděl díky on-line přenosům. Jsem moc rád, že jim to nakonec vyšlo. Už před sezonou, když jsem se s nimi připravoval, jsem jim říkal, že po téhle dřině věřím, že ten postup udělají.