Hokejová extraliga má za sebou první čtvrtinu základní části. Třinec pravidelně boduje, doma je dominantní, a hlavně proto se drží na třetím místě. Ve Vítkovicích to drhne.

Ostravané po dobrém začátku prohráli šest z posledních sedmi zápasů a spadli na osmou příčku. Navíc mají odehráno o zápas navíc. Naposledy padli v Liberci 1:2.

„Zápas rozhodly přesilovky. Byli jsme blízko alespoň bodu, ale Liberec měl více šancí a vyhrál asi zaslouženě,“ řekl trenér Jakub Petr po duelu na severu Čech, který rozhodl v čase 57:22 trefou v početní výhodě domácí Bulíř.

„Věřili jsme, že po výhře nad Litvínovem se odrazíme. Nebyl důvod k uspokojení. Do Liberce jsme jeli s tím, že se o body porveme. Bohužel nemáme po gólu v oslabení v samém závěru nic,“ litoval útočník Rastislav Dej.

Vítkovické dnes čeká duel na ledě Zlína. „Potřebujeme bodovat, potřebujeme vyhrávat, potřebujeme se zvednout,“ přiznal Petr, který má za sebou u mužstva hodně nepovedené tři týdny.

Jediný gól hokejistů Vítkovic vstřelil v Liberci útočník Jakub Lev (na snímku v utkání se Spartou). Bodů se Ostravané nedočkali.
„Koupají se“ v tom! Vítkovice prohrály šestý z posledních sedmi zápasů

Během nich sehráli Ostravané sedm zápasů, v nichž získali jen čtyři body, a následoval sešup ze čtvrtého na osmé místo tabulky. Černá série začala prohrou 2:4 v Jihlavě.

Už předtím zachraňoval tým před porážkou s Mladou Boleslaví (3:2 SN) útočník Šimon Stránský, který srovnával při power-play v čase 59:14.

HC VÍTKOVICE RIDERA

NEJLEPŠÍ ZÁPAS: ve 3. kole Vítkovice rekordně porazily Spartu 6:1. „Klukům patří poděkování, pokyny plnili do puntíku. Měli velký pohyb, což dělalo soupeři velký problém. Jsme rádi, že jsme utkání takhle zvládli,“ pochvaloval si nejvyšší domácí výhru nad Pražany v historii samostatné české ligy trenér Pavel Trnka.

NEJHORŠÍ ZÁPAS: v 9. kole prohrály Vítkovice v Brně po jednoznačném průběhu 1:5. „Kometa nás jasně přehrála, nezasloužili jsme si bodovat. Těch pár šancí, které jsme si vytvořili, jsme nevyužili. Bez tvrdé práce a dřiny to nepůjde, což si spousta hráčů neuvědomila. A to mě štve nejvíc,“ hodnotil duel kouč Pavel Trnka.

Palec nahoru.Zdroj: DeníkPALEC NAHORU…

+ jistota v brance. Jak Patrik Bartošák, tak Daniel Dolejš podávají v brankovišti velmi dobré výkony. Jejich procentní úspěšnost zásahů se blíží 92 procentům.

+ produktivní první lajna. Spolehnutí je na elitní útok Květoň, Roman, Tybor. Ten se postaral již o 16 branek, všech šest vítězných jde za nimi.

+ výrazný bek. Obránce Marek Hrbas posbíral už šest bodů (3+3), v účasti na ledě je s +6 nejlepší z mužstva. Jeho čísla mu může většina spoluhráčů závidět.

Palec dolů.Zdroj: DeníkPALEC DOLŮ…

- přesilovky. Vítkovice využijí každou osmou, což je řadí na 10. místo. Nejlepší je Brno, které zužitkuje každou čtvrtou početní výhodu.

- nedisciplinovanost. Vítkovice jsou páté nejvylučovanější. Naposledy v Liberci muselo za katr osm hráčů, v šesti případech šlo o útočníky.

- mlčící druhý útok. Vítkovice potřebují výraznější příspěvek od tria Olesz, Lev, Dej, které spolu dobře začalo, postupně se ale vytrácelo.

BILANCE: 14 zápasů, 6 výher, 8 proher, skóre 36:35, 18 bodů, 8. místo (odehráno o zápas navíc).

ZNÁMKA DENÍKU: 3.

připravil redaktor Jakub Nohavica

POD PALBOU KRITIKY. Fanoušci hokejových Vítkovic rozdýchávají jen stěží pět porážek v řadě a sešup na 9. místo. Z krize viní hlavně trenéry Jakuba Petra (vpravo) a Pavla Trnku.
Fanoušci hokejových Vítkovic zuří, nejvíce to schytávají oba trenéři

TŘINEC DOMA VÁLÍ

Zatímco Vítkovice před vlastním publikem klopýtají, třinecká Werk Arena je (takřka) nedobytnou pevností. Zuby si v domovině Ocelářů vylámali Bílí Tygři z Liberce, pražská Sparta, defenzivní Chomutov, rival z Ostravy nebo také v Lize mistrů švédský mistr HV71. Jediný, kdo suverenitu Slezanů dokázal narušit, byla Olomouc, která si na konci září odvezla dva body za vítězství po samostatných nájezdech.

„V domácích zápasech se nám daří soupeře dostávat pod tlak, venku to je spíše naopak. Vždy znáte lépe svůj zimák, v tom je ta výhoda,“ vysvětluje rozdíl útočník Daniel Rákos.

Naposledy v neděli ale Třinec uspěl i venku, v Mladé Boleslavi 3:2. Připsal si tak teprve podruhé vítězství mimo svůj led v sezoně, byť nechybělo mnoho, aby tým Václava Varadi ztratil tříbrankový náskok.

„Někdy to tak bývá. Soupeři se podaří vstřelit gól a nakopne ho to. Zvlášť když Boleslav za stavu 0:3 neměla co ztratit,“ prozradil střelec vítězné trefy Zbyněk Irgl.

Hráči si pochvalují i zkušenosti z evropské scény. „Proti Spartě nám zápas ve Švédsku pomohl, zejména bruslařský rozdíl byl šílený. To byl jiný level,“ popsal útočník Vladimír Svačina, který se se spoluhráči může těšit na dnešní atraktivní souboj s obhájcem titulu a lídrem tabulky Kometou Brno.

Duel hokejové extraligy Dynamo Pardubice - Oceláři Třinec.
Třinec pronásleduje Kometu! Vyhrál v Mladé Boleslavi

HC OCELÁŘI TŘINEC

NEJLEPŠÍ ZÁPAS: hned ve 2. kole se Oceláři rozjeli výhrou nad posílenou Plzní 5:2. „Plzeň tady odehrála výborné utkání, porvala se o výsledek, i když prohrávala 0:4. Takto kvalitní zápas ve druhém kole je něco parádního a i diváci si to museli užít,“ uvedl kouč Václav Varaďa.

NEJHORŠÍ ZÁPAS: v 9. kole Třinec prohrál po dobrém, leč neproduktivním výkonu ve Zlíně 0:4. „Prohra bez bodu je zklamání. Odvedli jsme spoustu práce, ovšem dostali jsme smolný první gól. Měli jsme možnosti v přesilovkách, ale domácí zápas odbojovali. A když my jsme se dostali do šancí, vychytal nás Kašík,“ řekl trenér Václav Varaďa.

PALEC NAHORU…

Palec nahoru.Zdroj: Deník+ brankář. Šimon Hrubec podává neuvěřitelné výkony. Byl by zázrak, kdyby nedostal pozvánku do reprezentace na listopadový Karjala Cup ve Finsku.

+ posily. Do Třince přišli pouze tři noví hráči zejména obránce David Musil a útočník Tomáš Marcinko se ale Ocelářům vrchovatě vyplácí.

+ mládí vpřed. Z farmy ve Frýdku-Místku proudí do kádru Třince jeden mladík za druhým a bratři Kovařčíkové s Aronem Chmielewským a Davidem Ciencialou se šance chytili.

Palec dolů.Zdroj: DeníkPALEC DOLŮ…

neproduktivní obránci. Více kanadských bodů z řad zadáků by Ocelářům velmi pomohlo. Zatím jediným pravidelným přispěvatelem je Vladimír Roth (4+10).

venkovní forma. Šest zápasů, dvě výhry, sedm bodů a až desátá příčka v tabulce venkovních zápasů. Pro tým aspirující na nejvyšší příčky je to bídná bilance.

zranění Petružálka. Zkušený a klíčový útočník mužstva Slezanů odstoupil z duelu 2. kola proti Plzni. Od té chvíle se kvůli zranění na ledě neobjevil.

BILANCE: 13 zápasů, osm výher, pět proher, skóre 40:31, 25 bodů, 3. místo.

ZNÁMKA DENÍKU: 2.

připravil redaktor David Hekele

Hokejové utkání Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (červenobílém) a HC Oceláři Třinec (v bíločerveném).
Třinec bodovou šňůru Pardubic nepřetrhl