Po středečním utkání s Vítkovicemi (3:1) pohovořil nejen o utkání a reprezentaci, ale třeba i o nových pravidlech, která v extralize přicházejí v platnost.

Proti Vítkovicím Cienciala v prvním utkání v Ostravě nehrál. Prodal tedy doma ve druhém zápase ušetřené síly? „Musím přiznat, že v první třetině jsem byl prakticky neviditelný. Až od druhé třetiny se to zvedlo a nebylo to špatné. Byl to těžký zápas na ty tři lajny, ale zvládli jsme to, myslím, dobře. Navíc každá výhra nad Vítkovicemi potěší,“ pochvaloval si Cienciala a vyzdvihl přínos nové posily Marka Viedenského na centru.

„Viedo je silový hráč, vybojuje pro nás spoustu puků, třeba v rozích. Můžeme z jeho síly hodně těžit. Ale v Třinci je každý hráč velmi kvalitní, takže je skoro jedno, s kým zrovna hrajete v lajně,“ uvažuje.

On sám se cítil v utkání lépe než minulý týden v Olomouci. „Vedra trochu opadla, v Olomouci to byl fakt extrém, tam mě už ve třetí třetině chytaly křeče, dneska to bylo v pohodě,“ ujistil, byť hrát na tři pětky v rychlém tempu není úplná idylka.

„Náročné to je, ale zase je to lepší než jen trénovat,“ usmívá se. „Dá se to zvládnout, zvlášť když se teď v přípravě potřebujeme dostat do fyzičky a herního zatížení,“ přemýšlí.

Nová pravidla? Podle Ciencialy blbosti

I Cienciala zaregistroval nová pravidla, která od tohoto týdne platí na extraligových kluzištích, třeba o nutnosti mít výstroj řádně pod oblečením nebo dres zcela přes kalhoty. Jak se to Ciencialovi zamlouvá? „Moc to nechápu. Když jedu na ledě, vystřelím a dres se mi zahákne o kalhoty, tak o tom nemusím vědět. Pak se postavím na buly a rozhodčí mě vyhodí. Jsou to podle mě blbosti,“ říká k této konkrétní úpravě pravidel.

V sobotu čeká Oceláře ruské Soči. Na konfrontaci s týmem z KHL se už Cienciala těší. „Bude to zajímavé, proti takovým týmům si zase tolikrát nezahrajete. Hlavně se už těším na ten ustálený koloběh zápasů, aby se furt hrálo,“ uvažuje čerstvý reprezentant, který se zúčastní společně s Michalem a Ondřejem Kovařčíkovými letního kempu v Přerově.

Jak vůbec přijal zprávu o účasti v národním týmu? „Jak jsem ji přijal? Přišla mi na WhatsApp,“ zavtipkoval. Pak už vážněji dodal: „Samozřejmě mi udělala obrovskou radost. Je to zase něco nového. Už jsme se o tom bavili s Ondrou a Michalem, je to čest objevit se v reprezentaci a určitě se budeme chtít ukázat.“

A budou hrát všichni Třinčané spolu? „To vůbec netuším, to se musíte zeptat trenérů,“ usmívá se.

Jaroslav Tvrdík
Slavia poškodila český fotbal, vzkazují zástupci FAČR

Do dresu s národními barvami mu nepochybně dopomohla loňská skvělá sezona, která gradovala v play-off. Jak bude podle Ciencialy těžké na ni navázat? „Budeme už o něco připravenější a zkušenější, ale liga je pořád nesmírně vyrovnaná. Snad se bude dařit celému týmu,“ vyjádřil přání.

Extraligoví soupeři si už na šikovné bratry Kovařčíky s Ciencialou dají jistě větší pozor. Nebude tedy pro mladé Oceláře těžší se prosazovat?

„To uvidíme. Soupeři nás určitě znají lépe, asi si na nás budou dávat větší pozor, ale my musíme hrát tak, jako v minulé sezoně a půjde to. Ono se tohle obecně těžko hodnotí. Třeba Jirka Polanský už hraje ligu sto let, soupeři vědí, že si na něj mají dát pozor a on stejně dělá spoustu bodů a gólů a je výrazně prospěšný pro tým. Budeme rádi, když budeme jako on,“ zakončil dobře naladěný Cienciala.

Oceláři porazili Vítkovice (v modrém) i podruhé. Zápas měl slušné tempo.
Letní hokejové dvojderby ovládl Třinec