Oba celky na ledě dokazovaly, že se do letošního finále dostaly naprosto po právu. Zápas nepostrádal ani dramatické momenty, zvraty a hlavně vynikající diváckou kulisu, o kterou se staraly oba fanouškovské tábory.

Na úvodní branku hostujícího obránce Nedbálka zareagovali Frýdečtí v prostřední části, kdy se v přesilové hře nejprve prosadil kanonýr Luka, aby o pár vteřin později rovněž v početní výhodě skóroval po Lukově přihrávce Piecha. Když pak na začátku třetí části zvyšoval polský reprezentant v domácích barvách Chmielewski na 3:1, zdálo se, že je úvodní finálový duel rozhodnutý. Jenže Valaši se nevzdali a během 56 vteřin dokázali utkání zdramatizovat (3:3). Svěřenci trenérů Jiřího Juříka a Marka Malíka tato situace nerozhodila a i oni si připravili pro svého soupeře dokonalou odpověď. V čase 48:51 vrátil na domácí stranu vedení Franek, o 37 sekund později rozjásal zcela zaplněnou halu Polárka opět Chmielewski. Zasloužené vítězství domácího celku pak pečetil v power-play střelou do prázdné branky Káňa – 6:3. „Samozřejmě jsme spokojeni s tím, že jsme do série vkročili tou správnou nohou. Jde vidět, že se hraje finále, utkání se divákům muselo líbit. Hokej nahoru dolů. My musíme poupravit věci, co se týče taktiky. Je škoda, že jsme nechali Vsetín vrátit zpátky do zápasu," komentoval první domácí střetnutí trenér Frýdku Jiří Juřík.

HC FRÝDEK-MÍSTEK – VHK VSETÍN 6:3 (0:1, 2:0, 4:2)

Branky: 29. Luka (Piecha, O. Kovařčík), 31. Piecha (Luka, Klimša), 44. Chmielewski (Schwarz, Polák), 49. Franek (Meidl, Cienciala), 50. Chmielewski (Schwarz), 60. Káňa - 16. Nedbálek (Finsterle, Kajaba), 46. Žák (Řezáč, Kolařík), 47. Dvořák (Vrba, Nedbálek). Rozhodčí: Mikula, Trombík - Barteček, Vengřín. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:1. Diváci: 2556 (vyprodáno).
Frýdek-Místek: Daneček - Kowalczyk, Foltýn, Matyáš, Kvapil, Polák, Krutil, Dresler - O. Kovařčík, Káňa, Luka - Chmielewski, Schwarz, Jaroš - Franek, Cienciala, Meidl - Klimša, Piecha, Samiec. Trenéři: Juřík a Malík. (sch)

Valaši na domácím ledě zabrali, série je srovnaná

Hrdinou odvetného střetnutí byl domácí útočník David Hrazdira (vpravo), který na snímku zastavuje průnik frýdeckého Franka.

Frýdek-Místek – Do druhého finále nastoupil za Vsetín po zranění zkušený obránce Tesařík. „Nejen návrat Radima nám pomohl. Výborný zápas zahrál také David Vítek, který je výborný v oslabení a hraje do těla a také se vrátil Pepa Daněk. Radim samozřejmě přinesl zkušenost a přesnou rozehrávku. Vedle něj ožil se svým útokem Honza Kolařík. Mohli jsme tak rozložit síly na čtyři útoky," řekl k odvetnému střetnutí domácí kouč Luboš Jenáček.

Hosté pozorně bránili, takže do první šance se Valaši dostali až v 15. minutě zásluhou Vítka. Naopak hráčům v bílých dresech se tentokráte vůbec nedařilo, navíc je zchladil Finsterle, který 17 sekund před koncem první třetiny zasunul zpoza branky kotouč za Šimbochova záda – 1:0.
Frýdečtí trenéři zareagovali na nepříznivý vývoj zpřeházením útočných formací, ale s další gólovou odpovědí přišel opět Vsetín. Přesilovku využil Hrazdira. Lapač bouřil a domácí byli na koni. A přišel další gejzír radosti. Byl to opět Hrazdira, který tečoval střelu Ostrčila. Vsetínští útočníci neměli dost, Hruška napálil tyč hostující branky. Hosté se dočkali ve 33. minutě, kdy brankář Hromada neměl nárok na přesnou střelu Meidla.

Vynikající návštěva 4209 diváků čekala na rozuzlení do poslední části hry. Definitivně mohl rozhodnout kapitán Vsetína Vaněk, ale pak dostal trest 2+10 minut Finsterle a hosté se nadechli k náporu. Domácí klíčové oslabení ustáli a při následné power-play Frýdku skóroval do prázdné branky Dvořák. „Vrátili jsme se tak znovu do hry. Za stavu 0:2 bychom se těžko do série vraceli, zvlášť když Frýdek dnes prohrál poprvé v roce 2016 po sérii 25 vítězných zápasů. V úterý chceme týmovým výkonem znovu uspět," řekl odhodlaně trenér Vsetína Luboš Jenáček. „Toto utkání se nám moc nepovedlo. Byli jsme si vědomi toho, že tady budeme pod velkým tlakem domácích, bohužel jsme vytvořili spoustu individuálních chyb, které domácí trestali. Navíc nám dnes vůbec nešly přesilovky. Domácí byli aktivnější, což se nakonec projevilo i na výsledku utkání," uznal po utkání frýdecko-místecký lodivod Jiří Juřík.

Finálová série se tak znovu stěhuje do Frýdku-Místku, kde se třetí duel hraje v úterý od 18 hodin. Jistotou také je, že se bude hrát i ve čtvrtek na Lapači (od 17.30 hodin).

VHK VSETÍN - HC FRÝDEK-MÍSTEK 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky: 20. Finsterle (Vávra, Dvořák), 25. Hrazdira (Žák, Ostrčil), 27. Hrazdira (Ostrčil), 60. Dvořák – 33. Meidl (Cienciala, Franek). Rozhodčí: Slavka, Volf – Novák, Wesley. Vyloučení: 5:5, navíc Finsterle (V) 10 min OT. Využití: 1:0. Diváci: 4209. Stav série: 1:1.
Frýdek-Místek: Šimboch - Kowalczyk, Foltýn, Matyáš, Kvapil, Polák, Krutil, Dresler - O. Kovařčík, Káňa, Luka - Chmielewski, Schwarz, Jaroš - Franek, Cienciala, Meidl - Klimša, Piecha, Samiec. Trenéři: Juřík a Malík.