Jak hodnotíte desátý ročník tradičního Sweetsen festivalu ve Frýdku-Místku?

Desátý ročník benefičního festivalu Sweetsen fest se určitě povedl. Neřešili jsme žádné organizační problémy, po celou akci vládla opět všem tak dobře známá domácí atmosféra, nakonec se umoudřilo i počasí, dorazily tisíce diváků, všichni jsme to ve zdraví přežili a co je nejpodstatnější, opět se ve sbírkách vybralo více peněz pro charitu než v minulých letech.

Které kapely měly podle vás u návštěvníků největší úspěch?

Na Sweetsen festu jsme si všichni rovni, každý rok se snažíme program namíchat jinak. Nebo ještě jinak, na festivalu nevystupuje nikdo, kdo by neměl úspěch u publika. A pokud bych měl přece jenom někoho vyzvednout, tak je jasné, že to bude autor frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto René Souček.

Kolik lidí se do přípravy tohoto festivalu pravidelně zapojuje?

Během roku stojí festival a jeho přípravy na jednom nebo dvou lidech, ale čím více se blíží termín konání, přibývá i spolupracovníků. Dnes není vůbec nadnesené, když řeknu, že do organizace jsou zapojeny stovky lidí. Podstatnou část produkce a technického zajištění nese na bedrech hudební klub Stoun.

Během akce probíhala sbírka na charitativní organizace. Celkem se podařilo vybrat přes sedmdesát tisíc korun. Co na to říkáte?

Konkrétně se vybralo 76 530 korun, což je o 25 015 korun více než v roce 2012 a o 37 849 korun více než v roce 2011. A je to samozřejmě velký úspěch. Ovšem ne úspěch organizátorů, ale návštěvníků, kterým za to patří velký dík. A benefice zdaleka nekončí. Pokračuje do konce července v Antikvariátu a galerii Pod Svícnem nabídkou obrazů a fotografií frýdecko-místeckých umělců. Zájemci, kteří nabídnou nejvyšší částku, věnují formou darovací smlouvy další prostředky dobročinným organizacím ADRA, Charita nebo podané ruce – a získají některé z děl.

Máte už nějaké plány a novinky pro příští ročník?

Plánů a nápadů máme hodně. Nejlepší ale je, když každý rok přibude něco nového přirozeně – jako letos taneční program – a je to překvapení i pro nás. Sweetsen fest už roste a sílí deset let a nic nenasvědčuje tomu, že by tomu mělo bát v další dekádě jinak. MARTIN ŠRUBAŘ