Náměstkyně ředitele Muzea Beskyd Frýdek-Místek Dominika Grygarová Deníku potvrdila, že se jednalo o jednu z nejnavštěvovanějších sezon. „Lidé měli zájem nejen o tradiční akce, ale i výstavy, což nás samozřejmě moc potěšilo. Nejednalo se jen o místní, ale i lidi z různých koutů republiky. Na zámek dorazili i turisté z Polska a Slovenska," sdělila Dominika Grygarová s tím, že velkým lákadlem byl už tradiční dvoudenní festival Muzikantské žně, na který i přes občasné přeháňky dorazilo pět set příznivců.

„Na zámku se uskutečnila také akce Setkání divadla a hudby. Dva dny byly úplně vyprodané, takže celkovou účast jsme odhadli na tisíc lidí. Lákal i Jazz ve městě," pochvalovala si Dominika Grygarová, která očekává další nápor u večerní prohlídky zámku při svíčkách, jež bude 16. října.

Mezi turisty vyhledávané památky patří také hukvaldský hrad. „Sezona ještě nekončí, zatím je to ale takový průměr. Hodně se na tom podepsala vedra lidé k nám musí jít z parkoviště dva kilometry pěšky do kopce, což návštěvnosti nepřidalo. Na druhé straně jsem letos nerušil žádnou akci, protože bylo pořád hezky," řekl kastelán hukvaldského hradu Miro-slav Holiš. Podle něj historie hradu zajímá především turisty, lidé z regionu chodí hlavně na pořádané akce. „Nejnavštěvovanější bývá Dobývání hradu Hukvaldy a Strašidelná noc," uvedl kastelán. „Co se týká počtu turistů, nezaznamenal jsem, že by byl nějaký pokles nebo nárůst. Každý rok ale přibývalo lidí, kteří navštěvovali akce s tradicí. Někdy jsem si říkal, že jich je na tu danou akci až moc," poznamenal Holiš.