Areál u základní školy v Čeladné se v minulých dnech proměnil v dějiště festivalu, který je v lecčems zvláštní. Zatímco některé jiné festivaly mají přídomek „rodinný" jen jako vábničku na potenciální návštěvníky, kteří váhají, zda vyrazit i s dětmi, Ladnou Čeladnou koncipují organizátoři od začátku jako festival i pro ty nejmenší. V areálu to šlo vidět.

V rozmanitém programu nechyběla divadelní představení, filmové projekce, tvůrčí díly, čtení pohádek, děti si vyzkoušely na trenažéru jízdu závodním autem. Malými návštěvníky se to hemžilo po celém areálu. „Letos jsme program dětské scény rozšířili a rodinám s dětmi poskytli takové zázemí, aby si akci mohli bez starosti vychutnat," uvedla mluvčí festivalu Michaela Vávrová.

Condurango, Čankišou a brněnští Poletíme?

Hlavní roli však sehrála muzika. V programu se odrazil fakt, že festival pořádá obec Čeladná ve spolupráci s dramaturgickým týmem Colours of Ostrava.

„Snažíme se uvádět kvalitní interprety, které ovšem denně neslýcháme v mainstreamových rádiích," oznamoval dramaturg Ladné Čeladné Jiří Moravčík.

V pátek vystoupil populární písničkář Voxel, Bára Hrzánová s kapelou Condurango, Čankišou a brněnští Poletíme?. Pořadatelé s obavami vzhlíželi na temné mraky nad hlavami, z nichž vpodvečer vydatně zapršelo, pak se ale počasí umoudřilo. Program vygradoval očekávaným koncertem kapely Zrní, která byla největším tahákem prvního festivalového dne.

Sobotní program zpestřil na fotbalovém hřišti v sousedství festivalového areálu odpolední zápas mezi domácími fotbalisty a týmem Real Top Praha. Čeladnou posílili také fotbalisté Marek Jankulovski, Václav Svěrkoš a Martin Lukeš, za hosty hráli například herci Ladislav Hampl a Leoš Noha nebo sportovní komentátor Jaromír Bosák.

Ani festivalová sobota se neobešla bez deště, krátká přeháňka však návštěvníky z areálu nevyhnala. Do areálu dorazilo v průběhu pátku a soboty bezmála 3 800 dospělých a 600 dětí. „Letošní návštěvnost nás těší. Zvlášť velkou radost máme z počtu nejmenších návštěvníků, kteří se v průběhu celého dne bavili jak v dětské zóně, tak na hlavní scéně, kde spolu s rodiči tancovali do večerních hodin," podotkla mluvčí festivalu Michaela Vávrová.

Zahráli i účastníci Colours of Ostrava

Na letošním ročníku Ladné Čeladné vystoupily hned čtyři kapely, které uvedl i festival Colours of Ostrava.

Mezi hvězdy druhého dne patřila kapela Lake Malawi, kterou v Čeladné přivítala početná fanouškovská základna a dále britští CC Smugglers. Kvůli zpožděnému letu předvedli svou pestrou směsici folku, jazzu, swingu a blues až před půlnocí, i tak se jim povedlo strhnout publikum, které je vřele přivítalo. Angličané dokázali, že jsou koncertní kapela a stojí za to vidět ji naživo. Před dvěma týdny si jejich koncert užili návštěvníci Colours of Ostrava, teď se k nim přidali i hosté „malých Colours" v Beskydech.