Milovníci divadla se mohou těšit na představen věhlasných divadelních souborů – například pražského Divadla pod Palmovkou, které přiveze zdejšímu dvojjazyčnému publiku předvést hru Tomáše Dianišky „294 statečných“, nebo brněnské divadlo Husa na provázku, které nabídne inscenací Gadžové jdou do nebe, pod kterou je podepsán, známý a diváky i kritiky ceněný, režisér Jiří Havelka. „Publikum by se mělo připravit, že bude konfrontováno se stereotypy a xenofobií, s níž se potýkají Romové v Česku,“ upozorňuje umělecký šéf festivalu Janusz Legoń.

Dopravní terminál v Českém Těšíně provázejí dál problémy.
Mínus čtyři miliony. Přijde Český Těšín o část dotace?

O slavnostní otevření přehlídky se postará Teatr Powszechny Warszawa s dramatizací knihy nositelky Nobelovy ceny za literaturu Olgy Tokarczuk Bieguni, kterou zrežíroval Michał Zadara. Pro teenagery, jakožto nejnáročnější publikum, si divadlo Radost Brno připravilo funerální muzikál plný tragikomických, romantických i hudebních momentů – Hamlet on the Road.

První ročník festivalu byl věnován prezentaci polských a československých inscenací Václava Havla. Na tento odkaz navazuje dramaturgický výběr Spolku Kašpar z Prahy, který odehraje dvě Havlovy aktovky: Audience a Vernisáž. „Zážitek z intimního a intenzivního bytového divadla slibuje ojedinělý kulturní zážitek“ jsou přesvědčení organizátoři. Pražské Buchty a loutky se pokusí získat srdce dospělých diváků neobvyklým zpracováním Čapkovy hry R.U.R.

Tuningové závody ZapalTo! Race the Streets, Český Těšín, 3. září 2022.
FOTO: Ulice Českého Těšína ovládl tuningový závod, auta i motorky bavily davy

Domácí polská scéna Těšínského divadla uvede představení Szklana menażeria v režii Bogdana Kokotka, česká scéna se blýskne premiérou Miluji tě, ale… pod kterou je jako režisér podepsán Petr Kracik, a loutková scéna Bajka v premiéře uvede Barvy/Barwy.

Hostem tradiční komorní divadelní diskuse „Odpoledne s mistrem“, které se uskuteční v prostorách mimořádně v COK v Ciesznie, bude věhlasný dramatik a režisér Tadusz Słobodzianek, jehož Sztuka intonacji Teatru Dramatycznego Warszawa v režii Anny Wieczur jistě bude dlouho rezonovat v myšlenkách zdejších diváků.

Divadlo pro děti

Při sestavování programu letošního festivalu mysleli organizátoři také na dětské publikum. Divadlo Toy Machine slibuje nejen loutkové divadlo Cirkusárium pro děti, ale také výtvarné dílny. Bratislavské bábkové divadlo pak vezme mladé diváky mezi zdi, ploty, stěny ve hře Príbehy stien.

Informace o dalších doprovodných akcích naleznou diváci na webových stránkách festivalu www.borderfestival.eu či na stránkách českého organizátora www.cloveknahranici.eu Vstupenky je možné koupit online nebo před samotnými představeními v místech konání v Českém Těšíně i Cieszyně.