Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech.

„V letošním roce chceme poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, architektka Marcela Steinbachová.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel (na snímku zády) předal v pondělí 24. srpna 2020 ocenění zachráncům policisty Martina Žebroka, kterého v Beskydech zasáhl blesk (na snímku vpravo).
Policista zasažený bleskem v Beskydech dnes děkoval svým zachráncům

Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Osada Bedřiška

V Ostravě festival zaostří na oblast osady Bedřiška, kde architekt Ondřej Turoň představí minulé projekty této oblasti a návrh budoucí přeměny osady představí za re:architekti Ondřej Synek. Otázky na současné město z pohledu sociálního, morálního či enviromentálního otevřou v diskuzi architektky Markéta Káňová a Laura Doležalová.

Pohřeb obětí požáru z Bohumína, 24. srpna 2020 v Ostravě.
Loučení s obětmi požáru v Bohumíně: záplava bílých květů i policejní dohled

Zájemci se mohou vydat i na komentovanou prohlídku ikonického obchodního domu v centru OSTRAVICA-TEXTILIA s architektem Martinem Náhlovským. Procházky s poutavým výkladem povedou i Farskou zahradou, po ulici 28. října a Opavské, které tvoří historicky nejdůležitější veřejný prostor Ostravy, nebo kolem řeky Ostravice.

"Nahlédneme i do domu pro seniory Harmonie. V Opavě bude podrobně prozkoumán s výkladem obchodní dům Brauner - stavba Leopolda Bauera inspirovaná chicagskou školou. Vydáme se po zapomenutých stavbách v centru města nebo na Kylešovský kopec za významnými stavbami a urbanismem tamní vilové čtvrti. V rámci akce Hurá dovnitř! se podíváme například do vodárenské věže z konce 19. století, Müllerova domu, Tyršova stadionu či prozkoumáme bývalou poštu a její rekonstrukci," láká za organizátory Silvie Marková.

Po stopách minulosti

Ve Frýdku Místku se zájemci mohou vydat s hlavním architektem města Ondřejem Zdvomkou po stopách minulosti - 500 let rozvoje, 50 let přestavby a v Bílovci povede architektonická procházka po opomíjených částech města a zapomenutých uličkách. Celý program v Moravskoslezském kraji k dispozici na www.denarchitekury.cz.

Ilustrační foto.
RegioJet zlevnil cestování vlakem z Ostravy do Budapešti

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!, cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře.

Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.