Jedna ze členek klubu, Ivana Návratová, právě zde křtila svoji vydanou knihu s názvem Nespoutané duše z Beskyd. Jedná se o příběhy či vzpomínky, které přinesl život, čtenář tu najde i několik básní a obrázky Vladimíra Kalivody. Autorka v knize publikuje ukázky z tvorby svého otce Ctirada Návrata (je jich zde pět), velkého nimroda, milovníka beskydských lesů a přírody vůbec. Není již na tomto světě, ale jeho dcera Ivana, zdá se, jde v jeho šlépějích, všímá si lidí kolem sebe, krajiny, života, a proto se v knížce objevují i zajímavé myšlenky, úvahy. „Myšlenka bývá někdy přítelem nejspolehlivějším. Když člověk přijde o všechno, myšlenka je vždy přítelem, která ho opouští jako poslední. Já si dobrých myšlenek vážím moc," píše ve své knize Ivana Návratová.

Na této schůzce literátů byli přítomni i hosté, a sice Jana Staníková z frenštátské knihovny. Ta knihu Ivany Návratové více přiblížila přítomným, zároveň představila i Ctirada Návrata, jeho verše, které ona sama velice ráda recituje. Druhým hostem byl spisovatel Libor Knězek, který rád mezi literáty do cukrárny U Langrů přijíždí. A co jim představil on? Další knihu, která vyšla v edici Zlatobýl Čeladenské obrázky. Je to již šestá publikace knih o Josefu Kalusovi, učiteli z Čeladné. Jsou zde uvedeny jeho básně jak s přírodní tematikou, tak i humoristické.

Vánočním posezením členů Literárního klubu Petra Bezruče se nesl sváteční duch, zněly verše, ale i hodnocení almanachů, které si vydali literáti ke konci roku i letos. „Psala jsem to všechno s láskou k mým beskydským horám, k mému městu Frenštátu pod Radhoštěm. Pochopí to i můj nynější čtenář, až dostane tuto knihu," uzavřela Ivana Návratová. (dz)