Vyprodá každý sál v naší republice. V červnu mu bylo šedesát a zraje jako víno. S přibývajícími lety se z umělce stal velmi vnímavý a citlivý básník, pohodový člověk, jehož cédéčka jdou prostě v tisících kusech na dračku a který svou osobitou poetikou dovede až kazatelsky oslovit hodně posluchačů. Jaromír Nohavica. Písničkář, textař, básník, skladatel a libretista.

„Šedesátka je číslo, které mi dává najednou pocit, že přecházím na druhý břeh a už nic nemusím. Už můžu jen být. Vše ostatní je nadstavba a radost," uvedl Jaromír Nohavica v rozhovoru pro Deník u příležitosti svého letošního jubilea. A jeho aktivity ani v roce, kdy má kulatiny, určitě nepolevují

Ocenění z Moskvy

Svědčí o tom třeba nedávná vyprodaná vystoupení v Polsku, ale také hostování v Moskvě. Zatímco jeden den tam samostatně koncertoval na Tangance, poté vystoupil v trolejbuse na Sadové třídě v hlavním městě Ruska, kde mu byla také udělena cena Ruské písničkářské asociace Zlatý odznak k 75. výročí narození Vladimíra Vysockého, písničkáře, herce, textaře a básníka, jehož písně zpopularizoval také v rodné vlasti.

Pražská 02 arena zažila koncem října Nohavicům triumf na dvou vystoupeních.

Při tom prvním ho doprovodila Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Marko Ivanovičem, který velmi umně vystavěl hudební aranžmá Nohavicových písniček pro velké symfonické těleso.

Při tom druhém písničkář Jarek Nohavica sám bavil a dojímal vyprodanou sportovní halu s přispěním svého hosta, polského akordeonisty a klavíristy Roberta Kusmierského.

Zpátky do Gongu

Jaromír Nohavica nadělí svým Ostravanům letos v prosinci dárek v podobě tří předvánočních koncertů, které se uskuteční v Multifunkční aule Gong v oblasti Dolních Vítkovic ve dnech 15. až 17. prosince. Ještě předtím Nohavica účinkuje v listopadu na Slovensku, ale také na několika koncertech v Čechách.

„Tři prosincové koncerty v Multifunkční aule Gong začínají vždy v 19 hodin a jejich délka bude něco přes dvě hodiny. Předprodej vstupenek za 450, 500 a 550 korun se uskuteční už tuto neděli v Gongu od 10 do 18 hodin a jejich doprodej druhý den od 12 hodin v Městském informačním centru v Ostravě.

„Vstupenky na tyto koncerty není možné rezervovat ani hromadně objednat.

Maximální počet vstupenek na jednu osobu je šest kusů," vzkazují pořadatelé koncertu všem zájemcům o prosincová vystoupení Jaromíra Nohavici.