„Nejedná o historii filmování, jak by si mohli z názvu někteří odvodit, ale o historii alkoholu i jeho prevenci. Zmapovali jsme zaniklé lihopalny, pivovary a hostince na Frýdecko-Místecku. Přibližně ze šesti set prvorepublikových hospod zde prezentujeme stovku z nich. K vidění je také řada autentických věcí," popsal historik Jaromír Polášek. Zájem lidí byl velký, v prostorách přednáškového sálu Zeleného domu nebylo k hnutí. „Jak to smrdí špuntem, tak to lidi přitahuje," poznamenal s úsměvem historik. Návštěvníci pečlivě zkoumali přístroje na nelegální pálení alkoholu, dobové likérové lahve i fotografie starých hospod a hospůdek.

Zpestřením byli také houslista Břetislav Skotnica z Lubna spolu s ostravským akordeonistou Liborem Doležalem, kteří českými lidovkami o sládcích a pití dobrého moku podtrhli příjemnou atmosféru. Pořadatelé neopomněli roztočit pípu, byť jen s Birellem, a z namazaných chlebů se škvarkama byl u vytržení nejeden z příchozích. Stejně jako Jana Zelenková. „To je báječný nápad! Takové pohoštění pravými domácími produkty jsem zažila jen na Slovensku," poznamenala žena, která si nenechá ujít žádnou z vernisáží.

„Ta dnešní mě nalákala svou historií. Člověk si prohlíží fotky a připomíná si domy a hospůdky, které znal nebo o nich moc nevěděl. Zajímavé je i srovnání zpracování pálenky kdysi a dnes. Žiji zde 65 let a vždycky něco pozoruhodného objevím," svěřila se. Exponáty zaujaly také členku Místecké Violy Vlastu Blizňákovou společně s manželem, kteří ze svého archivu muzeu zapůjčili fotografie z Bílého kříže.

„Samotná expozice je velice zajímavá, například ty staré poháry, do kterých se kdysi čepovalo pivo. Všem doporučuji, aby se přišli podívat, neboť jde o velice poutavé téma," prohlásila Vlasta Blizňáková. Výstava, která potrvá do 31. března, má několik doprovodných programů. Prvním z nich je 28. února, kdy tématem bude kořalečný mor v Beskydech. Další se koná 14. března s názvem Zmizelý duch starých hospod a hospůdek. O bojovníkovi proti alkoholu Janu Evangelistovi Tagliaferrim se mohou lidé dozvědět 21. března. Derniérou s průvodním slovem autorů výstavy manželů Poláškových bude celá akce ukončena 30. března.