Do romantického prostředí amfiteátru v hukvaldské oboře je zasazena první hudebně-taneční produkce letošního jubilejního dvacátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu (MHF) Janáčkovy Hukvaldy, který oficiálně začíná v sobotu 22. června, ale festivalový prolog se na Hukvaldech odehraje již zítra ve 21 hodin.

Ojedinělé představení

„Tak trochu symbolicky bude patřit tato mimořádná produkce těm, kteří si obzvlášť zaslouží naši pozornost a obdiv umělecky zaměřeným lidem se zdravotním postižením z občanského sdružení Bílá holubice, jež se systematicky věnuje umělecké integraci lidí s handicapem. Z této dílny, vedené profesionálními tanečníky a umělci z ostravských divadel, vyšla již řada pozoruhodných projektů. Labutí sen o duši je jedním z nich. Vznikl ve spolupráci s Lidovou konzervatoří a Múzickou školou v Ostravě podle libreta Věry a Ilji Rackových na hudbu baletu Petra Iljiče Čajkovského Labutí jezero," říká Bohdana Rywiková, programová ředitelka MHF Janáčkovy Hukvaldy

Čajkovského hudba, výkony herců Divadla loutek Ostrava, žáků Múzické školy v Ostravě-Mariánských Horách a dalších tanečníků pod vedením autorů libreta, choreografky Terezy Vejsadové a režiséra Ilji Racka, daly vzniknout příběhu dětí s křehkým tělem Labutímu snu o duši.

Bystrouška

Jako součást doprovodného programu letošního Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy bude v předvečer jeho zahájení, v pátek 21. června, uvedeno na hradě Hukvaldy divadelní zpracování knížky Rudolfa Těsnohlídka Liška Bystrouška. Dobrodružné, roztomilé i vášnivé příhody světoznámé české šelmy, jež se staly hukvaldskému rodákovi Leoši Janáčkovi předlohou k jeho slavné opeře Příhody lišky Bystroušky, budou uvedeny v nastudování souboru Divadla loutek Ostrava pod vedením režiséra Václava Klemense a jsou určeny jak dětem, tak jejich rodičům. Nepochybně to bude příjemná divadelní předehra k letošním hukvaldským svátkům hudby Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Janáčkovy Hukvaldy.

Vstupenky na všechny letošní festivalové produkce si můžete rezervovat kdykoliv prostřednictvím on-line rezervačního systému přímo na internetových stránkách hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy na adrese www.janackovyhukvaldy.cz, v Městském informačním centru v Ostravě anebo v informačním centru na Hukvaldech. Vstupenky však budou i ve volném prodeji před jednotlivými koncerty v místech jejich konání. Festivalové programy se budou opět odehrávat jak na Hukvaldech, tak v Rychalticích a ve Frýdku-Místku, nově také v piaristickém klášteře v Příboře.