Letošní čtrnáctý ročník nabídne od 13. do 16. prosince multižánrové koncerty a vystoupení uměleckých souborů v zajímavých prostorách (kostely, koncertní sály, venkovní prostranství), ale také doprovodné výstavy, ukázky uměleckých řemesel, filmovou projekci a chybět nebude ani slavnostní mše svatá. „Cílem Souznění je objevovat, rozvíjet a postupně představovat nejenom bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní," zdůrazňuje Zdeněk Tofel, organizátor akce. Souznění se letos uskuteční ve Václavovicích, Frýdku-Místku, Kozlovicích a Ostravě. Zahájení festivalu proběhne 13. prosince v kostele svatého Václava ve Václavovicích. O poutavý start se postará dvojnásobná držitelka Ceny Thálie sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová. „V jejím speciálním pořadu se sourozenci Čechovými vynikne několik árií Ave Maria od různých autorů," upřesňuje Zdeněk Tofel.

Žánrová různorodost, která patří k základním festivalovým znakům, se projeví mimo jiné 14. prosince ve Frýdku-Místku. V kostele svatého Jakuba předvede své hlasové mistrovství světoznámý barytonista Martin Gurbaľ za doprovodu Stadlerova klarinetového kvarteta. „Vzhledem k tomu, že klademe důraz i na propojování generací a dáváme prostor jak profesionálům, tak amatérům, vystoupí rovněž žáci Základní umělecké školy duchovní hudby ve Frýdku-Místku," naznačuje další festivalový rys Zdeněk Tofel.

V sobotu 15. prosince se festivalové dění přesune do Kozlovic. Hudební a pěveckou strunu rozezní kromě domácích zástupců (dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, cimbálová muzika Konopjan, Dechová hudba a Divadelní společnost Kozlovice a další) také slovenští hosté, a to soubor Omladina ze Zubrohlavy nebo Ľudová hudba Bjelakovci a gajdoš Ľubo Luscoň ze Sihelného. Příchozí se mohou těšit i na opravdovou lahůdku, a to arménský soubor Tonacujc. „Tento soubor z Jerevanu se zaměřuje na staré arménské písně a tradice. Jejich program bude jednak folkloristického, jednak také duchovního charakteru. Moc se těšíme i na ukázku starých uměleckých řemesel a ochutnávku tamější gastronomie," s nadšením líčí Zdeněk Tofel. Oblíbený vánoční jarmark ozdobí rovněž lidoví řemeslníci (ruční malování baněk, výroba šperků, řezbář, kovář). „Návštěvníci jarmarku ochutnají také pravé slovenské korbačíky a halušky, které přímo na místě bude připravovat Ivan Matis z Oravské Poľhory. Novinkou bude ochutnávka lahodné a kvalitní Královské čokolády," doplňuje Zdeněk Tofel s tím, že gastronomické menu nabídne i další speciality.

Tečku za Souzněním obstará 16. prosince v Domě kultury města Ostravy galakoncert, kde jako hlavní hvězda zazáří Eva Pilarová za doprovodu tria Víta Fialy. „V programu zazní několik vánočních písní, mimo jiné Bílé Vánoce, Tichá noc, lidové koledy, ale také několik swingových melodií a hity ze zlatých šedesátých z éry Semaforu a Rokoka. Nezapomenu ani na hodně žádaný Montiho čardáš ve vokálním podání a chystáme i malé překvapení ve formě duetu jednoho evergreenu," řekla ke svému vystoupení Eva Pilarová. Na galakoncertě se dále představí arménští Tonacujc, nejlepší zpěváčci 2012 (Patrik Havlík, Sára Kokešová, Tomáš Havránek) nebo mužský pěvecký sbor Folklorního studia Buchlovice s cimbálovou muzikou Rubáš, skvělí (zdravotně handicapovaní) interpreti z Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava a další. Zároveň v domě kultury proběhne setkání tvůrců uměleckých řemesel.