„Už je spousta věcí pro nedělní otevření připraveno, průběžně se budou dělat další práce. Co se týče příprav, musely se vyřešit stavební úpravy, odvlhčení a hlavně instalace samotné expozice," řekl včera ředitel muzea a knihovny Bible Petr Hamrozi.

Návštěvníci uvidí třeba žalmy z roku 1540 nebo Bible z let 1549 a 1556.

Pro město bude mít podle Petra Hamroziho projekt velký význam. „Jablunkov se tak postupně stane významným světovým místem, které přiblíží nejprodávanější, nejvydávanější a nejčtenější knihu na světě, která je mnohými z nás považována za mocné a živé Boží Slovo," říká ředitel muzea a knihovny Bible Petr Hamrozi.

Jablunkovská expozice s názvem Bible kniha knih se bude postupně rozšiřovat. Umožní to plánovaná kompletní rekonstrukce kláštera, která by mohla začít příští rok. V jeho místnostech pak mohly být vystaveny tisíce exponátů. Další pobočky muzea s jiným tematickým zaměřením vzniknou podle Petra Hamroziho v Ostravě, ale i v Polsku a na Slovensku.

Muzeum bude tento měsíc přístupné od 20. do 23. prosince a od 27. do 31. prosince v době od 10 do 17 hodin.

Příští rok mohou lidé ve stejný čas přicházet celý týden kromě pátku a soboty. Vstupné bude pro dospělé 60 korun, děti od 10 do 15 let, senioři a studenti zaplatí 40 korun.