„Pozornost a investice chceme soustředit na nejnavštěvovanější objekty, které se musejí stát více interaktivní, kreativní, využívat moderní prezentace, média i informační technologie. Soustředit se budeme na nově vznikající muzea,“ vysvětlila mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Dodala, že v současné době probíhají jednání zřizovatele se zástupci samospráv. V jednom případě už je to domluveno.

Technické muzeum v Petřvaldě přejede k 1. lednu 2020 pod město.

„Je to hotová věc. Zastupitelé města rozhodli o bezúplatném nabytí budovy nynějšího objektu Technického muzea v Petřvaldě na konci dne srpna,“ informoval straosta Petřvaldu Jiří Lukša. Dodal, že náklady na provoz jsou na rok 2020 odhadovány zhruba na dva miliony korun.

V Technickém muzeu v Petřvaldu je k vidění výstava starých fotografií a dobových pohlednic zachycujících Petřvald v minulém století.
Tip Deníku: Petřvald ožívá na starých obrázcích

Ostatních poboček se podle mluvčí kraje Nikoly Birklenové v současné době změny netýkají, probíhají však jednání o dalším využití muzejní pobočky v Havířově Musaion a v Orlové. Vyjádření zástupců těchto měst se získat nepodařilo.

„Zatím jediné jednání na toto proběhlo letos na jaře a byl to jen návrh, co by na to obce řekly. Od té doby se nic nového v tomto nepohnulo. Žádnou oficiální informaci z kraje aktuálně nemáme,“ řekl mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Podle informací Deníku by pod správou Muzea Těšínska měla i nadále zůstat Kotulova dřevěnka v Havířově a Památník životické tragédie v Havířově-Životicích.

Kotulova dřevěnka nabízí expozici a ukázky, jak se žilo kdysi v obcích na území dnešního města Havířova.
OBRAZEM: Den řemesel v Kotulově dřevěnce
Článek o Karlu Kotulovi a jeho dřevěnce.
Karel Kotula: Z bydlení v dřevěnce nám jednoho dne udělali muzeum

V létě příštího roku má být dokončena rekonstrukce hlavní budovy Muzea Těšínska a otevřena zcela nová stálá expozice a výstavní síň v Českém Těšíně, a po dokončení rozsáhlých oprav bude v létě příštího roku opět plně zprovozněn také Archeopark v Chotěbuzi. „V roce 2021 počítáme s otevřením nové pobočky v Jablunkově, tzv. Muzea Trojmezí, která nahradí stávající výstavní síň na jablunkovském náměstí,“ řekla Nikola Birklenová.

Ilustrační foto.
O změně či ponechání karvinského loga rozhodnou radní za několik dní