Projekt, který vznikl z iniciativy internetového kulturního deníku Ostravan.cz, představuje novou platformu pro každoroční oceňování umělců působících v regionu. „Na rozdíl od jiných kulturních cen, které jsou specializovány například na divadlo, hudbu nebo výtvarné umění a literaturu, se snažíme ocenit umělce ve všech těchto oborech. To s sebou nese řadu úskalí a velmi náročné přípravy. Jsem přesvědčen, že Ceny Jantar se na kulturní mapě Moravskoslezského kraje etablují jako nový kulturní svátek, který bude každoročním vrcholem sezony,” uvedl šéfredaktor deníku Ostravan.cz Aleš Honus.

Galavečer nabídl rovněž bohatý kulturní program. Mezi jinými vystoupili David Stypka, operní pěvkyně Patricia Janečková za doprovodu mužského vokálního kvinteta 5PAK, Ewa Farna, Martin Chodúr s kapelou, Tomáš Savka, zpěvačka Hana Fialová, houslový virtuóz Jiří Vodička, sopranistka Eva Dřízgová – Jirušová, pěvecký sbor Permoník a na závěr jako překvapení zatančili umělci z baletního souboru Národního divadla moravskoslezského.

Ocenění za rok 2017:

V populární hudbě byly uděleny hned čtyři ceny. Tři z nich získal frýdecko-místecký písničkář David Stypka, který zvítězil v kategorii Interpret roku, získal cenu za Píseň roku (skladba Dobré ráno, milá) a spolu se svou kapelou Bandjeez vyhrál i kategorii Kapela roku. Interpretkou roku se stala zpěvačka Vladivojna La Chia.

V oboru artificiální hudby byly uděleny dvě ceny. Sošku pro Hudební těleso roku převzal karvinský pěvecký sbor Permoník. „Velice nás překvapila už samotná nominace, protože jsme tam byli jediní amatéři. Spolu s námi byli ve finále Ostravská filharmonie a Benda Quartet, profesionální tělesa, a my zvítězili! Skutečně si toto ocenění považujeme, děti byly rády, že si jejich dovedností někdo všiml,“ řekla den po vyhlášení výsledků sbormistryně soubor Martina Juríková.

Sólistou roku se stal klavírista Lukáš Vondráček, který se nemohl zúčastnit galavečera, a za něho sošku převzala jeho maminka Libuše Vondráčková.

V oboru výtvarného umění triumfovala malířka Hana Puchová, která převzala cenu za loňskou výstavu Pevné vazby v ostravském Domě umění. Za literaturu byl in memoriam oceněn básník Jaroslav Žila.

Divadelní část projektu Ceny Jantar zahrnovala ocenění pro osm umělců z divadelních oborů, které kopírují kategorie celostátních Cen Thálie. Za činoherní divadlo byli oceněni Pavla Dostálová z Komorní scény Aréna a David Viktora z Národního divadla moravskoslezského. Za výkony v opeře byli oceněni Barbora Řeřichová a Svatopluk Sem, za muzikál Lukáš Adam a Martina Šnytová a za balet cenu získali Barbora Šulcová a Rei Masatomi.

Pořadatelem byl internetový kulturní portál Ostravan.cz za podpory Moravskoslezského kraje.

Večerem provázeli Lada Bělašková a Lumír Olšovský.

 

Muzeum česko-německého porozumění bylo nově otevřeno v Odrách.
OBRAZEM: Vzniklo muzeum česko-německého porozumění