Divadelní baštaFestival Divadelní bašta u příležitosti výročí ochotnického divadla ve Frýdku-Místku nabídne tento víkend hned několik představení.
Nová scéna Vlastpátek 12. června od 19 hodin Nohař (hraje divadelní Enthemor)
sobota 13. června od 16 hodin Smrt talentovaného vepře (divadelní soubor KuKo)
Divadlo Čtyřlísteksobota 13. června od 16 hodin ING vážně nevážně (divadelní soubor ING kolektiv)
sobota 13. června od 19 hodin Záruka touhy (divadelní soubor KuKo)
P neděle 14. června od 15 hodin O víle Modřence (divadelní soubor Čtyřlístek)

„Samozřejmě, že se názvy ochotnických spolků časem měnily, měnila se i místa jejich působení. Co se neměnilo, byli samotní ochotníci. Pokud jeden ze spolku začal stagnovat, vždy se vyčlenila skupina lidí, která založila spolek nový, který vychovával další generace ochotníků," uvedl Radomír Michna z divadelního spolku FAMUS.

Frýdek i Místek byla až do roku 1943 dvě samostatná města. A byl to právě Místek, kde vznikl na konci 19. století samostatný ochotnický spolek Družstvo českých divadelních ochotníků v Místku (DDO). Veřejnosti se ochotníci poprvé představili 7. dubna 1890 na nově vybudovaném jevišti v hostinci U Deutscherů v Ostravské ulici, který je dnes už zbourán. Byl to velký svátek, sál byl přeplněn diváky z Místku i okolí.

„DDO vyvíjelo aktivně činnost až do roku 1952, kdy ji na základě diktátu tehdejšího režimu ´dobrovolně´ ukončilo a spolu s divadelním odborem Sokola Místek se zapojilo do aktivit závodního klubu Ostravsko-karvinských dolů. Podniku OKD v té době patřily i Ostravské dřevařské závody ve Frýdku-Místku na Třebízského ulici. Odtud pozdější název dramatický odbor ZK ROH ODZ, od roku 1957 pak ZK Slezan," řekl Radomír Michna. Pod závodním klubem hráli ochotníci až do roku 1972. Mnoho členů souboru mezitím přestoupilo do nově založeného Divadla DUO, které roku 1966 odstartovalo období své úspěšné existence. V roce 1991 se Divadlo DUO uchýlilo pod křídla frýdecko-místeckého uměleckého sdružení FAMUS, nyní divadelní spolek FAMUS, kde působí dodnes.

FAMUS v současné době sdružuje celkem 5 divadelních souborů: Divadlo DUO, DS Čtyřlístek, ING Kolektiv, DS SERUM a Enthemor. Soubory se rozhodly oslavit výročí festivalem svých představení pod názvem Divadelní bašta. Festival se uskuteční od 12. do 14. června na prknech Nové scény Vlast a Divadla Čtyřlístek.