Sweetsen fest letos slaví deset let. Co návštěvníky čeká?

Benefiční festival Sweetsen fest má za sebou devět ročníků, takže letos nás čeká jubilejní desátý. Tak jako každý rok, tak i nyní můžu říct, že se rozrůstá. Ve třech dnech nás na pěti scénách čeká kromě hudby, divadla, filmu, autorského čtení i tanec. Vloni totiž vznikla spontánně improvizovaná taneční scéna, poněvadž i v našem městě máme zajímavé tanečníky. Proto například i tito vystupující budou nyní součástí programu oficiálně.

I letošní ročník bude benefiční?

Rovněž desátý ročník festivalu se bude snažit získat prostředky pro charitu. Opět proběhnou sbírky první den pro Podané ruce, druhý den pro ADRA a třetí den pro Charitu. Také letos budeme nabízet lidem obrazy a fotografie místních umělců. Ten, který dá nejvyšší nabídku, získá dané dílo. Všechny získané prostředky pak poputují rovným dílem zmíněným charitativním organizacím. Zároveň vymýšlíme, jakým způsobem bychom na taneční scéně získali další prostředky. Proto uvažujeme o nějakém drobném zápisném, které by rovněž putovalo pro charitativní sbírky.

Zmínil jste taneční scénu, kde ji návštěvníci najdou?

Sweetsen fest se bude odehrávat na pěti scénách. Na Pod Svícnem stage budou vystupovat klasické kapely. Na Stoun stage se bude nabízet například hip-hop a progresivní hudební žánry. Pavlač šapitó bude zaměřeno během dne na děti, večer pak bude patřit dýdžejům a již zmíněným tanečníkům. Součástí festivalu bude i letos letní kino a bude zdarma. V den zahájení se zde budou promítat frýdecko-místecké experimentální filmy a klipy. Takže celý tento blok bude o Frýdku-Místku. Další scéna bude U Arnošta a bude taková odlehčená folk, jazz, divadlo a podobně. Ale máme připraveno i několik překvapení, na ta se návštěvníci mohou těšit mezi jednotlivými vystoupeními v areálu festivalu.

Bude letošní ročník v něčem odlišný?

I letošní ročník nabídne přirozeně něco nového. Ale nečekám žádnou radikální změnu, protože opět zůstane naplněno to, že festival je určen všem věkovým kategoriím, všem skupinám lidí. Přes den to bude spíše pro děti, pro maminky s kočárky. Večer se pak vše změní v klasický festival. Já věřím, že zůstane uvolněná atmosféra, která bývá vždycky. Musím to zaklepat, ale v minulých ročnících jsme nemuseli řešit žádný zásadní konflikt. Míváme sice k dispozici veliký štáb ochranky, ale nemuseli jsme jej použít v žádné krizové situaci. Proto věřím, že Sweetsen fest zůstane tou beneficí, kterou bývá.

Co mě velice těší, ač nemůžu říct, že to je nové, je fakt, že všichni účinkující se vzdávají nároku na honorář. Sice se nám stále daří získávat nové partnery, podporovatele a spoluorganizátory, ale všichni vystupující byli první, kteří se honoráře vzdali, aby festival mohl být benefiční. Sice se to každý rok opakuje, ale velký dík patří právě účinkujícím.

Je o vystoupení na Sweetsen festu mezi účinkujícími zájem?

Zájem je veliký. My děláme všechno pro to, abychom uspokojili všechny zájemce. Nejsem si ale jistý, zda všichni budou mít prostor. Budeme se snažit a můžu říct, že ze všech kapel, které ještě na festivalu nehrály, uděláme na webu hlasování a minimálně ta první, která v hlasování vyhraje, bude mít zaručené vystoupení v nějakém dobrém čase. Ale klidně se to může stát polovině těchto skupin. Avšak hlavně chceme zjistit, kdo a jaké už má fanoušky, abychom věděli, kdy a kde mají vystoupit.

Prozradíte nějaké novinky?

Pokud to vyjde, tak společně s městem chceme udělat mimo každoroční sampler i CD, na kterém bude výběr toho nejlepšího za těch deset let. Objeví se tam ty největší hity a podtitul bude Město Frýdek-Místek a Sweetsen fest deset let spolu. Bude to, věřím, reprezentativní dárek, který by mohl být zajímavý pro návštěvy odjinud.

Je daný den, kdy budou uzavřeny přihlášky kapel?

Přihlášky jsme uzavírali 20. května, ale nějakou rezervu ještě máme, protože vždy se najde opozdilec. Toho prostoru moc není, ale zítřek je posledním datem i pro opozdilce. Jinak program je zajímavý také v tom, že každou ze scén dramaturgicky zpracovává někdo jiný. V tom je Sweetsen fest pestrý. Samozřejmě tito dramaturgové spolupracují. Jedná se o desátý ročník, takže všichni o sobě vědí, a některé věci si ani nemusíme říkat. Je to zaběhané a naplňuje se to, aby Sweetsen fest nebyl jen o určité úzké skupince, ale aby byl pro všechny lidi i organizace ve městě. Je to i bezpočet nadšenců, kteří nejsou nikde uvedeni, ale veškerou svou energii dávají do tohoto festivalu. Společné dílo je pak pomoci charitativním organizacím. Festival se ale mění v tom, že řada věcí, které jsme dělávali na koleně, už musíme dělat profesionálně. Jedná se o bezpečnost, pohodlí návštěvníků, pojištění. Je už to prostě velká akce.

Na co se těšíte během festivalu vy?

Tak asi až bude po festivalu (úsměv). Tentokrát máme připravenou takovou libůstku. Autorem vizuálu je opět Lukáš Horký, který tohle dělá už několik let. Letošním symbolem festivalu je panoráma Lysé hory, a protože vždy děláme společnou fotografii organizátorů a vystupujících, chceme tento motiv mít i na společné fotografii. Proto hledáme místo pro fotku i afterparty, kde bude Lysá hora vidět, možná přímo někde v Beskydech. Tam poděkujeme všem organizátorům a účinkujícím a začneme plánovat ročník jedenáctý.