PS Martinů vytvořilo krásnou tradici sborového zpěvu v Třinci spojenou s velkými hudebními osobnostmi – Václavem Štývarem, který byl dlouholetým sbormistrem do roku 2000, a Michalem Zátopkem, který sbor úspěšně vede od roku 2005 a má velkou zásluhu na jeho uměleckém růstu. Na prestižním mezinárodním festivalu Praga Cantat 2009 mu byla udělena zvláštní cena pro nejmladšího dirigenta za umělecký výkon.

Sbor nastartoval novou sezonu věnovanou přípravě na výroční koncert na Mezinárodním sborovém festivalu Anzelma Skrobola v polském městě Jastrębie, kde byl pozván organizátory jako jediný zástupce českých sborů. „Na vystoupení v Polsku jsme se těšili, protože bychom rádi představili nový repertoár a pro budování profesionality sboru je nejlepší zpívání na živých koncertech. Pozvání polských kolegů jsme považovali za skvělou příležitost pro zahájení letošní koncertní sezony," vysvětlil sbormistr Michal Zátopek.

Sbor se na festivalu představil pestrým programem, ve kterém zazněla díla starých mistrů i soudobé skladby a také úpravy lidových písní v několika jazycích. Nejvíce však polské publikum zaujala skladba Górale v úpravě Jana Vičara, která díky svému temperamentu byla na závěr koncertu příjemným zpestřením po náročném programu. „Jsme nesmírně rádi, když je naše umění u publika přijato kladně. U polského tomu tak bylo v podobě nevyšší a my jsme si tak vychutnali bouřlivé ovace ve stoje," dodal sbormistr.

Pěvecké sdružení Martinů má před sebou spoustu příjemných povinnosti a čekají ho nové výzvy, kterých se chce jako vždy zhostit s velkou zodpovědností a potvrdit, že město Třinec není jen městem sportu, ale také kultury. „Zahájení přípravy nového programu k 60. výročí je příležitostí pro všechny, kteří máte zájem o sborové zpívání, neboť do konce listopadu bude probíhat konkurz na členství v PS Martinů ve všech hlasových skupinách – tenor, alt, bas, soprán). Zkoušíme pravidelně každé pondělí v DDM Třinec od 17.30 hodin," uzavřela organizační pracovnice sboru Dagmar Machálková.