Akce, která potrvá do 30. listopadu, svedla dohromady Emila Adamce, Vladimíra Švidrnocha, Dagmar Molinovou a čtyři nadšené studenty místecké školy.

„Sochař Emil Adamec se společně se studenty nabídli, že na této škole uspořádají první sochařské sympozium. Vlastně se dá říct, že se jedná o nápad studentů, které zaujaly práce Emila Adamce. Líbila se jim jeho přednáška a našli společnou řeč," řekl Vladimír Švidrnoch. „Tak vnikl nápad na uspořádání tohoto sympozia. Představa byla taková, že Emil Adamec zde přiveze své sochy, na kterých bude provádět povrchové úpravy. Jedná se o starobylé techniky těchto úprav. Zároveň studenti budou vytvářet sochu podle jejich projektu," dodal Vladimír Švidrnoch.

Emil Adamec žije v Hongkongu, do České republiky přicestoval v září. I když má za sebou na osmdesát sympozií po celém světě, nápad, aby se umělci setkali a tvořili ve Frýdku-Místku, jej doslova nadchl. „Co je hlavní věc, že je to první velké sympozium v mém rodném městě, a proto zdejší lidi rád podpořím," uvedl.

Naznačil, že během příštích dnů chce pokrýt enkaustikou sochy, které nazval Tři králové, a míní, že to nebude jednoduché. „Je to prastará a velice náročná egyptská technika malby – a zároveň jedna z nejkrásnějších. Jen nevím, jestli enkaustiku už někdo zkoušel na soše. Nanáší se to za horka," upozornil s tím, že hodlá vytvořit tři funkční včelí úly. Od pondělí se možná pustí i do plastiky ze zeleného pískovce.

Své plány pro sympozium ve čtvrtek představili i čtyři studenti. „Máme společný projekt, ale každý uděláme i něco svého," pravil šestnáctiletý Michael Balogh. Pomáhat mu budou jeho vrstevníci Brian Šrubař a Martin Horčičák, na společné dílo se těší i jednadvacetiletá Marcela Králová. „Téma je Mýty a legendy. Všichni jsme truhláři, navrhli jsme, že to bude dřevěná socha, která spojuje všechny obory na téhle škole. Ale měli bychom pracovat i s kovem," vysvětlovali nejmladší účastníci sympozia. „Obavy jsou vždycky, ale snad budeme pracovat jako tým," poznamenala za všechny Marcela Králová.

S kamarády se těší i na to, že uvidí Emila Adamce v akci. „Emil to bude všechno koordinovat a bude nám i pomáhat," shrnul Michael Balogh. V prostorách SŠED byla k vidění také výstavka. Například absolvent školy Adam Střelec vystavil mimo jiné barokní stůl vykládaný zejména exotickými dřevinami. „Je to autorské dílo. Plány zabraly asi padesát hodin, zhotovení toho stolu pak trvalo zhruba 350 hodin. Zatím je to můj vrchol, ale určitě se chystám udělat něco lepšího," smál se muž z Lískovce, jenž školu absolvoval před čtyřmi lety.

Zajímavá díla pro sympozium chystají také Vladimír Švidrnoch, jenž na SŠED vyučuje, a výtvarnice Dagmar Molinová.

Rozhovor s Vladimírem Švidrnochem si můžete přečíst v sobotním vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.

#flash|https://g.denik.cz/73/83/denik_tisk.swf|500|115|denik_tisk#