Poté, co se tamní pracovníci zapojili do výroby textilních roušek, s blížícím se termínem rozvolnění opatření se začíná chod divadla pozvolna vracet do původních kolejí. Přesto zůstává mnoho otázek otevřených a vedení divadla nutí improvizovat. 

Ilustrační foto.
KaSS Střelnice zve na streamy z akcí, které organizuje

„Museli jsme zrušit přípravu pohádky Sněhová královna, kterou měla v květnu v premiéře uvést Česká scéna. Nouzový stav byl vyhlášen den před generální zkouškou, a tedy dva dny před premiérou muzikálu Šakalí léta. Premiéru polského souboru, tragikomedii Zbrodnie serca (Zločiny srdce) přesouváme na podzim,“ uvádí Kateřina Mertha, vedoucí obchodního oddělení Těšínského divadla.

Dodává, že divadlo odehraje všechna původně domluvená představení také v kulturních domech a společenských sálech v okolních městech – v Havířově, Karviné, Orlové, Třinci, Frenštátě pod Radhoštěm či ve Vratimově – pro své mimoměstské předplatitelské skupiny.

„Neodehraná představení divákům nahradíme do konce roku, do kdy se prodlužuje platnost stávajících abonmá. Co jsme stihli nazkoušet, ale už ne odehrát, přesuneme do podzimu a začátku zimy letošního roku. Předplatitelé České i Polské scény tak přijdou pouze o jeden titul. Velmi nás to mrzí, ale pevně doufáme, že to vzhledem k mimořádné situaci u nás i ve světě přijmou s pochopením,“ přeje si Kateřina Mertha. 

Ilustrační foto.
Nemocnice v Karviné potřebuje nutně krev, žádá pravidelné dárce i prvodárce

Vedení divadla také bedlivě sleduje situaci v Polsku, kde nejen bydlí část jeho herců, kam často pořádá zájezdová představení a kde polský soubor bývá častým hostem. Zatím totiž není jisté, odkdy se zájezdy za řeku Olši budou moci znovu konat.

K TÉMATU


Nová sezona začne v říjnu

Divadlo muselo letos přepracovat své již hotové plány a přeskupit právě s ohledem na vynucenou pauzu i zájmy předplatitelů a diváků. „Novou sezonu zahájíme na obou scénách společným hudebním projektem Šumař na střeše – Skrzypek na dachu v prvním říjnovém týdnu,“ přibližuje o několik týdnů odložený start nové sezony Petr Kracik, ředitel divadla a zároveň režisér zmíněného titulu. Obchodní oddělení nyní připravuje náhradní program i termínovou podobu nové sezony. Jasno by mohlo být už během června. Pak bude konečně možné zveřejnit připravované tituly v nabídkovém katalogu a zahájit prodej předplatného na dvakrát pět titulů nové sezony.

Záběr z piotního dílu Skoro na mizině
VIDEO: Líbí se vám pilotní díl novinky Tři tygrů z Ostravy a tvůrců Lajny?
Zuzana Babiánková (vlevo) s kolegyni Evou Juřenovou pomáhají zvládat pandemii v havířovské nemocnici.
Nebála jsem se o sebe, ale o žákyňky, říká o boji s virem učitelka z Karviné