Ve dnech 26. a 27. prosince výrobní prostory tiskárny v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku zaplní osmdesát betlémů. Děje se tak každý rok v tomto čase. Součástí programu je živá vánoční hudba a řezbáři. Připravit tiskárnu na výstavu betlémů není jen tak. „Vyklízení prostor provádí z pětadvacetičlenného kolektivu tiskárny deset zaměstnanců po dobu dvanácti hodin. Musí se totiž přemístit i stroje o váze více než tři tuny," uvedl majitel zdejší tiskárny Josef Kleinwächter.

Modré sukno pokryjí zlaté hvězdičky, které vytvoří betlémskou půlnoční atmosféru tiché noci. Až pak přijde čas na stavění betlémů, které zabere minimálně patnáct hodin. Majitel tiskárny si na tuto téměř posvátnou práci zve své kamarády Daniela Adámka a Jiřího Bíleckého.

„Pomáhají mi už jedenáct let nezištně betlémy stavět i sklízet. Jako vděk za jejich nadšení jsem je letos vyzvedl do role spoluvystavovatelů. Pracujeme s velmi malými figurkami, které jsou citlivé na zacházení, aby se nepoškodily. Nedovedu si již ani představit, že by mezi těmi pomocníky měl být někdo jiný," dodal Josef Kleinwächter, který na přípravě výstavy stráví stovky hodin. „Celková doba chystání výstavy po přepočtu na jednoho člověka je dohromady 165 hodin, stejně tak časově náročné je i odstrojování výstavy," podotkl. Součástí výstavy je už třetím rokem práce řezbářů, kteří tvoří před očima návštěvníků a za doprovodu hudby Baroc Campagniollo Ansamble z Oder u Nového Jičína pod vedením Martina Jakubíka. „Myšlenka oživit výstavu betlémů vznikla v roce 2012. Tehdy jsem tento nápad diskutoval s dnes již zesnulým kamarádem Tomášem Cidlíkem, který ještě než nás navždy opustil, stačil dát pro moji myšlenku dohromady super partu nadšených řezbářů. Za to mu patří můj dík a stálá vzpomínka," poděkoval Josef Kleinwächter.

Přední řezbáři Frýdku-Místku Lupo Anetta, Jirka Rozehnal, Mirek Křivák, Zdeněk Nytra, Milan Oboda a Míša Kolaříková realizují projekt s názvem „Betlém s frýdecko-místeckou tématikou". K vidění jsou betlémy z lípového dřeva, cedru, olivovníku, keramiky, papíru, skla, sádry, paličkované a z vycpaného textilu. Výstavy se každoročně účastní kolem pěti tisíc návštěvníků. Mezi návštěvníky už byli lidé ze Slovenska, Polska, Finska, Německa, Holandska, Anglie, Argentiny a Austrálie. Každý dětský návštěvník výstavy dostane od pořadatelů vánoční perníček.

Proč se tiskárna mění o Vánocích v místo plné betlémů? „Možná pro uzdravení naší nemocné společnosti. Domnívám se, že potřebuje navázat na historické hodnoty, které byly našemu národu tak blízké. Tím byla rodina jako základní článek celé naší společnosti. Zvláštním způsobem se tyto pevné rodinné vazby vytrácí a je si zapotřebí připomenout, že vše začalo v Betlémě. Je to jenom na nás, jestli se budeme vzájemně podporovat a navracet se k hodnotám, které byly základním stavebním kamenem našeho národa," vysvětluje Josef Kleinwächter.

Otevřeno je 26. prosince od 13 do 17 hodin a o den později od 10 do 17 hodin.