„Tři dny muziky, třicet koncertů, workshopů a promítání na sedmi scénách, šedesát kapel a účinkujících,“ přibližuje program Darina Daňková, jednatelka kulturního domu. Který jak upozorňuje, vloni vstoupil do sedmé dekády existence.

A jubileí je i více: Čtyřicet let od začátku kariéry písničkáře Jarka Nohavici a samozřejmě desátý ročník Folkového kolotoče.

Písničkář Jarek Nohavica ohlásil návrat na pódia.
Písničkář Jarek Nohavica ohlásil návrat na pódia

Jarek Nohavica na něm chybět nebude, podobně jako umělci, jež v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století vytvářejí československou folkovou a písničkářskou scénu, navíc přibudou zástupci i současné : Hradišťan, Žamboši: Žamboši, Jarda Hutka, Jaroslav S. Lenk, Slávek Janoušek, Vlasta Redl, Neřež, Vladimír Javorvský, Jakub Noha, Jan Spálený…

Tisková konference k Folkovému kolotoči, 9. února 2022 v Ostravě. (zleva) Jan Žamboch (skupina Žamboši), Darina Daňková (jednatelka Akord & Poklad) a Milan Kaplan (historický pořadatel a dramaturg).Tisková konference k Folkovému kolotoči, 9. února 2022 v Ostravě. (zleva) Jan Žamboch (skupina Žamboši), Darina Daňková (jednatelka Akord & Poklad) a Milan Kaplan (historický pořadatel a dramaturg). Více snímků v přiložené fotogalerii výše.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„V době, který neznala youtube, streamy, počítače, sociální sítě, chytré telefony – meziměstsky se volalo z pošty – internet, maily, domácí digitální záznamy, specializovaná rádia a TV si k vysoké úrovni dramaturgie Folkového kolotoče pomohla, tím že ji tvořili vybraní organizátoři z celé tehdejší republiky,“ podotýká k historii Milan Kaplan, šéf dramaturg všech ročníků.

Porubský poklad se otevírá veřejnosti.
FOTO: Ostrava se dočkala, Poklad v Porubě se otevírá a takto vypadá uvnitř

Folkový kolotoč se poprvé roztáčí v roce 1977, kdy se DK Poklad ještě jmenuje Dům kultury OKD. Je na svou dobu multižánrový a zní tu tvorba písničkářů, folk, folkrock, rock i folklor. Devátý ročník se kvůli nátlaku ostravských komunistů koná v Břeclavi na desátý už za totality nedojde.

Dům kultury Poklad:

K TÉMATU
Před šedesáti lety (29. 12. 1961) byl slavnostně uveden do provozu Klub pracujících Poruby. Po převzetí jeho správy koncernovým podnikem Ostravsko-karvinský revír se zařízení nazývalo Domem kultury Ostravskokarvinských dolů, dnes je známo pod názvem Dům kultury Poklad. Od svého počátku se porubské centrum kulturního dění pojí s celou řadou akcí celoměstského významu. Od roku 1968 se zde např. každoročně konala letní část Filmového festivalu pracujících, v roce 1973 tu proběhl první ročník mezinárodního festivalu filmů a televizních pořadů o životním prostředí Ekofilm, pořádala se zde Národní přehlídka amatérského divadla pro děti a mládež, proslulý byl hudební festival Folkový kolotoč, jehož tradice na tomto místě snad bude opět brzy obnovena. Při Domu kultury OKD v Ostravě-Porubě působil amatérský divadelní soubor i loutková scéna Jitřenka, zázemí v něm měl rovněž Slezský soubor písní a tanců Heleny Salichové s cimbálovou muzikou ad.