Tento rodák z Hranic na Moravě se původně vyučil stolařem a tkalcem. Po válce studoval školu SNB. Jako nekomunista však byl od policie propuštěn. Do Třince se přestěhoval v roce 1947 a až do důchodu pracoval v Třineckých železárnách. Byl jedním ze zakládajících členů poválečného Fotoklubu města Třince a určitou dobu se stal rovněž jeho vedoucím. „Vždy měl u sebe fotografický přístroj, který byl pro něj alfou i omegou veškeré aktivní činnosti," vzpomíná na něj jeho známý a autor výstavy Jan Myrdacz z třinecké části Guty.

Právě díky tomuto nadšení a díky tomu, že se snažil být všude, kde se něco stavělo nebo bouralo, po sobě zanechal úctyhodnou sbírku stovek fotografií, které své místo našly nejen v archivech třineckého muzea, ale také v několika knižních publikacích zabývajících se historií regionu. Na jeho snímcích můžeme vidět nejen to, jak se stavěly Lyžbice a Terasa, ale také třeba následky ničivé povodně z roku 1970 či to, jak musela stará zástavba ustoupit budované Těrlické přehradě.

Antonín Plesník však nebyl jen dokumentárním fotografem.

Nevyhýbal se ani fotografování lidí či krajiny. Na výstavě, která bude k vidění od 1. října do poloviny prosince, se mohou návštěvníci kochat nejen snímky historických objektů, ale také fotografiemi přírodních krás. „Je velká škoda, že se této výstavy nedožil Vladimír Knybel," připomíná Jan Myrdacz nedávno zesnulého historika, astronoma, amatérského archeologa a fotografa, který byl blízkým přítelem Antonína Plesníka.