Předchozí
1 z 8
Další

Alternativní cesty a kvalita nad kvantitou

Celé naše krásné dětství jsme prožily na Jablunkovsku. Region výrazně ovlivněný gorolskou kulturou nám dal do vínku lásku k beskydským kopcům, tradičním zvykům i svéráznému nářečí „po našymu“, které se stalo naším druhým mateřským jazykem. Už od útlého věku jsme hledaly alternativní cesty, jak se vypořádat se soudobým vzrůstajícím konzumerismem, který se pomalu ale jistě vkrádal do všech aspektů života. Oblékaly jsme se výhradně v second handech, a to už v době, kdy to ještě nebyl ten silný trend současné tzv. slow fashion, který klade důraz na omezování masové produkce v textilním průmyslu a preferuje kvalitu nad kvantitou. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Vždycky jsme měly štěstí na nějaký super originální kousek za pár korun. Někdy se stalo, že jsme narazily na něco, co se nehodilo ani jedné, ale látka, vzor, materiál se nám líbil natolik, že jsme se rozhodly začít věci přešívat – z trička vznikla super sukně, z nepadnoucích kalhot nějaký trendový kousek, a tak se začaly rodit i naše první plátěně tašky a kabelky – REbelky, na které jsme prostě zrecyklovaly už jednou použité materiály a zbytky. V rámci našeho tvůrčího dua se doplňujeme ve vymýšlení střihů, šití, prezentaci i tvorbě reklamy. To vše souběžně se studiem i s prací nás obou. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Postupně jsme se stále více zajímaly o dopady konzumního životního stylu a tak nějak to přirozeně vyústilo v hledání alternativ k plastům a celkově věcí na jedno použití. Naší ambicí je zkrátka omezení produkce odpadu. Plátěné tašky a pytlíky jsou bezesporu nepostradatelnými parťáky každého low-waste nadšence, ale na každodenní balení svačin dětem do školy (na výlety) či do práce nestačily. Věděly jsme, že existují firmy, které voskované ubrousky vyrábí strojově ve velkém. A nás nadchla myšlenka vyrobit si ubrousky vlastníma rukama. Stačilo už jen sehnat látku, vosk a první ekoistické ubrousky začaly vznikat u nás doma v kuchyni,“ vzpomínají. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Jana vystudovala management v neziskovém sektoru a momentálně je na mateřské. Michaela dokončuje studium v sociální oblasti. „Obě dvě máme v současné době řadu povinností a občas je náročné skloubit rodinu, studium, zaměstnání a nově i projekt Ekoistik. Proto postupujeme po malých krůčcích a momentálně ani neusilujeme o milionové obraty. Jde nám hlavně o to šířit myšlenku minimalizace (zbytečného) odpadu a ukázat, že to jde. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Naše výrobky vznikají v Mostech u Jablunkova. Ubrousky vyrábíme přibližně půl roku a i za tu krátkou dobu máme už své příznivce. Původně jsme je vyrobily hlavně pro sebe, pro rodinu a přátele. Byla to taková testovací fáze. Když jsme ale viděly nadšení lidí, kteří je používají a ověřily si, že to fakt funguje a ulehčuje spoustu práce, tak se postupně okruh uživatelů rozšiřoval a ubrousky putovaly i k přátelům našich přátel a do některých bezobalových obchodů. Zákazníci si nás mohou nás najít na Instagramu nebo Facebooku, případně na Fleru. V loňském roce jsme se zúčastnily několika hand-made marketů, kde byl o naše ekoistické kousky velký zájem, takže i letos na nás někde určitě narazíte. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Ubrousky jsou napuštěné včelím voskem, který jim dodává unikátní vlastnost a krásně voní. Lze jich zakoupit ve více tvarech a velikostech, základní kousek má však rozměr běžného papírového ubrousku. Takže pokud máte svačinu, kterou potřebujete zabalit, jednoduše ji položíte na ubrousek a zabalíte ji do něj. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Využijete teplo svých rukou a ubrousek jim pořádně zalepíte. Z ubrousků se taky dají složit různé kapsičky nebo kornoutky třeba na drobné mlsání. Díky včelímu vosku budou držet tvar. Nejlepší na tom je, že až svačinu sníte, ubrousek otřete mokrou houbičkou nebo pod tekoucí vodou a můžete ho použít znovu na další svačinu. Navíc nezabírá místo v kabelce oproti běžným krabičkám na svačinu. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových 

Ubrousky nabízíme ve více variantách a od toho se odvíjí cena. Cena základního kusu, který odpovídá velikosti klasického ubrousku, je 119 korun. K dostání je také sada ubrousků, což je kolekce dvou ubrousků ve dvou rozměrech za zvýhodněnou cenu,“ říkají sestry Španíkovy. 

Michaela a Jana Španíkovy se pustily do výroby speciálních, tzv. ekoistických ubrousků na potraviny, které se dají použít opakovaně.Zdroj: Archiv Michaely a Jany Špalníkových