Předchozí
1 z 10
Další

Manželé Suškovi vyrábějí džemy ze zahrádky s láskou

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce. Získali i ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Ovoce zpracovávají s láskou a záleží jim na kvalitě.

„Jmenujeme se Monika a Břetislav Suškovi a bydlíme ve Frýdlantu nad Ostravicí. Jsme manželé již šestnáct krásných let a máme dvě děti. Současně pracuji i jako zdravotní sestra v ambulanci praktického lékaře na zkrácený úvazek. Svoji práci mám moc ráda. Ve zdravotnictví pracuji již dvacet let, a tak jsem uvítala malou změnu ve svém pracovním životě.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Myšlenka na výrobu džemů přišla před pěti lety velmi rychle a spontánně na cestě domů z dovolené. Manžel by i řekl přesně na kolikátém kilometru. Byla to jenom veselá myšlenka, podnět k opravdovému vaření nám dala majitelka bio obchodu ve Frýdlantu. Chtěli jsme jako dárek věnovat nějakou dobrou marmeládu a na dotaz, zda je nějaký český výrobce, jsme dostali odpověď, že většina dobrých džemů a marmelád je z dovozu. Tvrdili jsme, že je to velká škoda, že nemáme nějaké místní, kteří by vařili. 

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Vždyť to přece není tak těžké. Paní nás vybídla, ať to zkusíme sami. Po úpravách suterénu v našem domečku vznikla provozovna. Je to skvělé, protože nám to umožňuje vařit kdykoliv i o půlnoci.Máme maximálně 12 druhů džemů. I když letos jsme ze zdravotních důvodů vařili jen 6 druhů. Snažíme se o jednodruhové vaření, kdy ovoce nekombinujeme s jinými přísadami. Nejsme ale kategoričtí, je možné, že něco někdy chuťově vyladíme. Třeba do borůvkové dáváme portské víno na vyladění chuti.Mi osobně nejvíce chutná meruňková, borůvková a jahodová.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Všechnu naši práci děláme ručně od počátku do konce včetně pasírování. Někdy ale s manželem svádíme boj o některé druhy ovoce. Zvláště u meruněk a švestek je vedlejší výrobek slivovice a meruňkovice pro vlastní potřebu.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Kvalita ovoce je vlastně to, na čem si nejvíce zakládáme. Vydali jsme se cestou vyšší kvality a ne nízké ceny. Vaříme z čerstvého, zralého českého nebo slovenského ovoce od prověřených pěstitelů.  Znamená to, že ovoce není zmražené, není nedozrálé ani přezrálé. Musí být chuťově výborné. Víme, že chutný džem uděláme pouze z chutných, dobrých a poctivých vstupních ingrediencí. Mnoho ovoce si sbíráme sami. Původ ovoce píšeme i na etikety. To znamená, že vaříme jen přes sezonu a přes zimu se jen prodává.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Receptura je úplně jednoduchá. Je to klasický recept mnoha domácností. Očištěné ovoce rozvaříme částečně s cukrem, přidáme citronovou šťávu a koření. Na závěr přidáme zbytek cukru s čistým citrusovým pektinem. Vaříme pouze minimální délku varu, aby byla zachována co nejlepší chuť, vůně a výživová hodnota. Do džemu používáme jen třtinový cukr, který obsahuje melasu. Snažíme se, aby cukru bylo minimální množství a chuť byla vyvážená.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Džemy skutečně obsahují 80 procent ovoce. Například jedna sklenička borůvkového džemu obsahuje půl litru lesních borůvek. Díky sníženému množství cukru naše džemy spadají do zvláštní potravinářské kategorie Džem výběrový extra speciální.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Naše produkce není moc velká. Jsme limitování mnoha okolnostmi. Například jaká je úroda, dostupnost ovoce, počasí, množství času a taky zdraví.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

Snažíme se vařit v pohodě a tak aby to pro nás byla radost. Samozřejmě i kvůli vylepšení rodinného rozpočtu. Jedna várka obsahuje asi 38 sklenic.

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.

O design se starám sama, letos jsme po pěti letech udělali nový vzhled etiket bez textilních čepiček, tak uvidíme, jak se to ujme u zákazníků. Názvem Ze zahrádky s láskou jsem chtěla vyjádřit charakter toho, jak pěstitelé s láskou pečují o své sady, keře, zahrady, nebo farmy, že jim i nám, záleží na tom, jak je ovoce sklízeno a pak zpracováno ve výsledný produkt.“

Manželé Suškovi vyrábí džemy s vysokým podílem ovoce.