Předchozí
1 z 10
Další

Rytíři z Hrádku praží kávu

Jaroslav Burawa se rozhodl realizovat svůj sen a společně s kamarádem Romanem Hudákem založili pražírnu kávy Belko Coffee Roasters pojmenovanou po rytíři z Hrádku.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Jmenuji se Jaroslav Burawa a pocházím z Třinecka. Po základní škole jsem si zvolil SOŠ v Třinci na Kanadě, obor Hutník-operátor. Ačkoliv jsem k hutnictví železa neměl žádný bližší vztah, po studiu jsem nastoupil do zaměstnání v Třineckých železárnách, kde pracuji dodnes. Lidem mnohdy trvá, než najdou práci, která by je bavila a naplňovala.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

V mém případě je to pražení kávy. Kávu jsem pil rád už od mládí, kdysi však pouze tu levnou ze supermarketů. Postupem času jsem však objevil, jak skutečně obrovský rozdíl v chuti může být mezi levnou kávou a její čerstvou a kvalitní alternativou přímo z pražírny.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Tím to však pro mě neskončilo. Nějakým způsobem mě svět kávy přitahoval a začal jsem se o něj zajímat více do hloubky. Jednoho dne, v létě roku 2017, jsme se s kamarádem Romanem Hudákem rozhodli, že zájem a koníček, který jsme spolu sdíleli, pozvedneme na vyšší úroveň a budeme pražit kávu vlastní.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Jako název jsme si zvolili Belko Coffee Roasters – oba dva totiž pocházíme z Hrádku a Belko je jméno legendárního rytíře, který v historických dobách na území obce žil.Naše první upražená várka se zrodila v březnu roku 2018. Nakupujeme zelenou kávu z různých oblastí z celého světa a pražíme ji vždycky v malém množství postupně tak, aby se k zákazníkům dostávala co nejvíce čerstvá. Na to klademe velký důraz, kávovník je totiž tropické ovoce a rozdíl v chuti mezi čerstvou a starší kávou je značný.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Navíc mě baví ukazovat lidem chuťovou rozmanitost, jakou výsledný nápoj nabízí. Ta závisí na spoustě faktorů, například i na takových věcech, jako je odrůda kávovníku nebo nadmořská výška, ve které vyrůstá. Finální chuťový výsledek je však nakonec určen stylem pražení. A pražení je proces, který mě nepřestává bavit a současně fascinovat.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Obyčejné zelené kávové zrno bez jakékoliv příjemné chuti nebo vůně se během pár minut promění v úžasně aromatický, chuťově výrazný produkt, který je tolik žádaným artiklem po celém světě. Během pražení se uvnitř kávového zrna odehrává spousta chemických procesů, které ovlivňují výslednou chuť kávy a záleží přitom na nejmenších detailech. Nikdy mě nijak zvlášť nezajímala chemie, a přesto se dnes snažím tyto procesy studovat.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Do jisté míry totiž k této práci patří. Věřím, že dobře upražené kávové zrno by mělo být základem chuťově komplexního nápoje, nikoliv pouze univerzálně chutnajícího, hořkého zdroje kofeinu. Dobrá káva totiž může mít chuť čokolády nebo třeba jahod, i když tam ve skutečnosti žádné nejsou, nebo může být sladká, a to i bez cukru. Stále jsme ale s naší pražírnou na počátku cesty a většina práce je ještě před námi.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Dnes máme v provozu e-shop a současně dodáváme kávu do několika obchodů v okolí. Zároveň se s naším kávovým stánkem účastníme různých kulturních a sportovních akcí v regionu. Když jako výsledek své práce vidím, že lidem náš produkt chutná, je to opravdu dobrý pocit. V nejbližší době plánujeme koupit dodávku, předělat ji na mobilní kávový stánek a navštěvovat co nejvíce takových akcí.

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.

Vzhledem k tomu, že mám souběžně kromě pražení kávy ještě stále druhé zaměstnání, na ostatní věci již nezbývá moc času. Mezi mé koníčky patří především cestování a čtení knih. Všude, kde cestuji, jako první vyhledávám místní kavárny a pražírny. V loni jsme s přáteli navštívili Kolumbii včetně místních kávových farem. Tato zkušenost rozšířila mé obzory o pěstování a zpracování kávy. Příští rok plánujeme podniknout další cestu a pokračovat ve snaze o zlepšování se v oboru pražení kávy.“

Rytíři z Hrádku praží kávu v Třinci.