Předchozí
1 z 6
Další

Příběh Davida Šmíry a jeho firmy může lidem připadat jako americký sen

David je podnikatel, který v době ekonomické krize hledal mezeru na trhu. Rozhodl se pro netradiční obor a to výrobu žíněnek pro sportovní účely. Mezeru na trhu se mu zaplnit podařilo a v oboru uspěl tak, že je dnes předním dodavatelem do sportovních zařízení nejen v České republice, ale i v zahraničí.

David Šmíra, obchodní ředitel a jednatel firmy Diony Sports z Frýdlantu nad Ostravicí.Zdroj: Archiv Davida Šmíry

V minulosti jsem studoval a následně vyučoval bojová umění, kde byly zapotřebí tatami, tak mi je můj bratr vyrobil. Z dnešního pohledu to byly první úsměvné výrobky, ale já byl za ně vděčný, protože jsme měli na čem cvičit. Začínali jsme jako rodinná firma, ale po čase se naše názory a vize rozešly a vydali jsme se každý svou cestou.

Žíněnky na Mistrovství České republiky ve sportovní gymnastice v Třinci.Zdroj: Archiv Davida Šmíry

Začátky podnikání před osmi lety byly z mé strany bez větších ambicí. Chtěl jsem dodávat výrobky do škol v kraji. Absolutně by mě nenapadlo, že někdy budeme dodávat produkty do celé Evropy. Musel jsem se hodně učit a vstřebávat spousty nových informací. Získal jsem přehled v materiálech a důležitá pro mě byla i konfrontace s gymnastickými trenéry. Musím říci, že právě diskuse s gymnasty nám nejvíce pomohly vyrobit produkty v kvalitě, kterou máme dnes. Většinu žíněnek šijeme ručně. Je to sice časově náročnější, ale mnohem kvalitnější než například vysokofrekvenční svařování. Šití musí být velmi přesné.

Gymnastické potřeby z Frýdlantu nad OstravicíZdroj: Archiv Davida Šmíry

Bojová umění mě naučila dobře padat, což byla výhoda při sestavování jednotlivých produktů a jejich materiálů. První testy jsem prováděl na vlastní kůži. Dnes už výrobky testujeme komplexněji. Žíněnky od nás kupují školky, školy, rehabilitační ústavy, gymnastické oddíly a svazy. Velmi silně jsme zastoupeni ve Skandinávii a Německu. Na světě je pouze 12 firem s certifikací FIG, které uděluje mezinárodní gymnastická federace. Jednu z nich máme právě my. Začalo to šitím žíněnek pro školy a dnes dodáváme celá řešení včetně 3D návrhů a realizací gymnastických hal v celé Evropě.

Gymnastické potřeby z Frýdlantu nad OstravicíZdroj: Archiv Davida Šmíry

A kam se dál posunout a rozvíjet? Aktuálně mé myšlenky a vize směřují k parkouru, který je v současnosti velmi oblíbený. Dostali jsme za úkol od gymnastické federace vyvinout sadu prvků pro indoor parkour. Tento vývoj je již téměř u konce a v následujících měsících se tyto produkty objeví na parkourových soutěžích. V parkouru vidím velký potenciál jak pro firmu, tak i pro školy, které v dnešní době bojují s tím, že se dětem do pohybu moc nechce. Parkour jim může přinést zase radost z pohybu, je to zjednodušeně řečeno gymnastické minimum podáno zábavnou formou.

Gymnastické potřeby z Frýdlantu nad OstravicíZdroj: Archiv Davida Šmíry

Jsem rád, že jsem uspěl v pracovním životě a jsem za to vděčný svým zaměstnancům, kteří zvládli mnohdy obtížné výzvy. Hlavním smyslem mého života ovšem zůstává rodina a moje děti, které mi dělají radost. Na sport už nemám tolik času jako dříve, ale jelikož bydlím na úpatí Smrku, tak hory a kolo jsou pro mě příjemnou relaxací od pracovních povinností.

Gymnastka na žíněnkáchZdroj: Archiv Davida Šmíry