Každá z nás si občas přeje vypadat jinak, a tak se někdy ocitneme na kadeřnickém křesle, aby z nás odbornice na vlasy a účesy udělala „někoho jiného“. Jenže to je podle Martiny Odstrčilové, která se už dvakrát stala finalistkou světové kadeřnické soutěže, ta největší chyba. Odstrčilová je nejen majitelkou kadeřnického salonu, kadeřnicí, vizážistkou, fotografkou, ale i patronkou organizace @svetloautismu. 

Její specialitou jsou vlasové proměny, ale i objevování vnitřní krásy. „Většinou za mnou přicházejí ženy, které touží po celkové změně svého života. Potřebují za něčím udělat tlustou čáru a začít znovu s čistým štítem. Mým hlavním posláním je ale to, aby neutíkaly před sebou a nesnažily se být někým jiným. Právě naopak. Proto ode mě ženy odcházejí s přijetím sebe sama a naučí se svůj pravý potenciál využít i ve svém životě,“ říká Martina Odstrčilová.

Každou proměnu bere vážně

Martina si otevřela kadeřnický salon už v 18 letech, ale tenkrát o její služby nemělo zájem zdaleka tolik lidí kolik dnes. Začátky jsou pro každého těžké. Když ale nějaká klientka její salon navštívila, dala si na ní skutečně záležet a vždy doplnila střih i o lehký make-up, aby od ní žena odešla naprosto dokonalá. A tím to celé začalo.

„Už od začátku mě bavilo, jak málo občas stačí k tak obrovské změně. Proměny se záhy staly mou specializací, a ani teď mě nepřestávají fascinovat,“ vypráví o svých začátcích Martina.

Nadšená kadeřnice, která svou práci miluje a kterou na instagramovém profilu sleduje přes 82 tisíc lidí, věří, že když se člověk začne mít rád a podaří se mu zkrotit svého vnitřního kritika, může žít spokojenější, úspěšnější a šťastnější život.

Studio Jana Burdová v Teplicích
Nejčastější mýty o vlasech

„Nejvíc mě baví ta šance někomu pomoci s jeho sebeláskou. Zbožňuji sledovat, jak se díky vnější proměně změní žena i uvnitř. Osobní růst žen, které ke mně chodí, mohu sledovat i v horizontu let, jelikož ke mně pak docházejí pravidelně. Je fascinující, jak se někdy dokáže osud stočit někam, kam by to člověk nečekal, jen kvůli vzhledu,“ nadšeně mluví o vysněné práci úspěšná kadeřnice a majitelka salonu.

Nečekejte změnu za den

Dříve bylo možné se k Martině do salonu objednat a v ‚den D‘ proměnu podstoupit. Dnes už tento způsob rychlých změn nepraktikuje, protože po zkušenostech zjistila, že když je proměna pozvolná, může být její práce kvalitnější a výsledek dlouhodobější či dokonce trvalý.

„Udělat proměnu hned na první návštěvě je z profesionálního hlediska taková rychlokvaška. Často jde totiž o to, aby byl vytvořen okamžitý efekt, což tvůrce někdy nutí obcházet různé kadeřnické zásady. Pozvolná cesta k proměně je nejen udržitelnější, ale i zdravější, a to i po psychické stránce,“ vysvětluje Martina.

Podle ní je totiž málokterá žena připravena razantní změnu opravdu udělat a většinou si to uvědomí až ve chvíli, kdy sedí v kadeřnickém křesle. „Pozvolnější proměna je pak mnohem příjemnější a přirozenější,“ dodává.

Nejdřív povídat, potom stříhat

Před proměnou se proto Martina s klientkou vždy nejprve seznámí, vlasy pořádně vyčistí, sjednotí barvu a zaměří se na zdraví vlasů. Když jsou vlasy zdravé a klientka rozhodnutá, objedná se na opravdovou proměnu. Často si ale musí na termín počkat, protože úspěšná kadeřnice má kalendáře na dlouhou dobu plné.

Jana Burdová při práci na Proměnách s Deníkem
Přesvědčte se, zda nechybujete v péči o své vlasy

„Klientka se nejprve objedná na vstupní návštěvu, která trvá čtyři hodiny. Na další návštěvu je možné se objednat na ‚speciál‘, přiněmž je možné vytvořit i celkovou proměnu,“ vysvětluje kadeřnice, jejímž cílem je oslovit ženy, které hledají opravdovou a udržitelnou změnu.

Jak dlouho proměna vydrží?

Všechny to známe. Od kadeřnice odcházíme s dokonale upraveným účesem, pokud se povede, ale jakmile vlasy doma poprvé umyjeme, vysněný účes je ten tam a jen stěží se nám podaří upravit jej tak, jako to udělala naše kadeřnice.

„Pokud moje klientky chtějí, proměna jim vydrží. Nemohu samozřejmě odpovídat za to, zda se ráno opláchnou, aplikují krém, pudr a tvářenku, jestli se učešou a upraví, to je jen na jejich rozhodnutí. Já jsem tu ale od toho, abych jim ukázala, jak krásné mohou být, čemuž často ani ony samy nevěří,“ vysvětluje Martina.

Banány obsahují draslík a sodík, které jsou důležité pro naši kardiovaskulární soustavu. Navíc zlepšují trávení, vyrovnávají krevní tlak, pomáhají proti zácpě i pálení žáhy a bojují proti volným radikálům.
Banánová dieta slibuje úbytek kil už za týden. Vymyslela ji japonská lékárnice

Podle svých slov se vždy snaží o co nejjednodušší střih vhodný pro daný typ vlasů a usiluje o co nejpraktičtější a nejpřirozenější barvu.

„Součástí mé práce je i ukázka toho, jak si ženy mohou účes upravit a jak se do pěti minut krásně nalíčit. Opět je to ale o tom, jestli žena chce, nebo nechce. Pokud se ale nevzdá, sama uvidí, jak se její úprava vlasů i make-up zdokonalují, a zanedlouho se z toho stane běžná a rychlá ranní rutina,“ ujišťuje všechny Martina.

Proměna podle fotky? Nelze…

Pro některé z nás je ovšem její salon příliš daleko. Některé ženy se proto na Martinině instagramovém profilu ptají, zda jim může poradit ideální střih a barvu například podle fotky.

Kadeřnice jim však poslala jasný vzkaz. „Moje odpověď bohužel zní: Ne. Z fotografie není možné správně ohodnotit vzhled a osobnost člověka a najít mu správný styl. Když je například některá žena duší dominantní rebelkou, najdu jí úplně jiný účes než elegantní pečující matce. Proto dokud nepoznám ženu zevnitř, nemohu radit, jakým směrem se ubírat. A to ani s účesem ani s make-upem,“ vysvětluje Martina.

Každému sedne něco jiného

Poznat osobnost člověka je jedna věc, ale finální vizáž se musí propojit i s tím, jaký typ je žena navenek. „Barvu, účes a make-up volím podle dané ženy. Snažím se celkovým stylem odrazit její osobnost. Konkrétní odstíny ale volím podle barvy pleti a očí,“ popisuje postup své práce majitelka kadeřnického salonu Martina Odstrčilová.

Dostat se do její péče však není úplně jednoduché, protože jak sama říká, musela by zaměstnat alespoň 50 kadeřníků, aby uspokojila všechny ženy, které mají o proměnu u ní zájem. Zatím však našla pouze pět takových, kteří splňují její požadavky a odvádějí opravdu profesionální práci.