Stát hodlá zrušit 77 poboček finančních úřadů. Vláda tímto krokem plní své programové prohlášení. Zavázala se zefektivnit státní správu, která nám živelně „nabobtnala“, jak to trefně pojmenoval ministr financí Zbyněk Stanjura. Pochlubil se, že od jeho příchodu na ministerstvo už zrušili na tisíc zbytečných pracovních míst a že průběžně ruší také zbytečné agendy Finanční správy.

Absurdní agendy si úředníci finančáku rádi vymýšleli z vlastní iniciativy, neboli bez politického zadání vlády. A ještě si pak po odborářsku postěžovali ministru Stanjurovi, jak jsou přetížení „mimořádnými úkoly“, kterými svévolně prudí daňové poplatníky.

Finanční úřad v Havlíčkově Brodě, ilustrační foto
Ministerstvo zruší třetinu finančních úřadů. Od července skončí 77 poboček

Čítankovým příkladem je zdanění neplodné půdy. Aby systém vyměřování daní byl srozumitelný a praktický, už za císaře pána od placení daní plošně osvobodili majitele všech remízů, mezí a bažin, které jsou v katastru nemovitostí evidované jako neplodná půda.

V roce 2017 finanční správa přišla s vlastní iniciativou. Zjistila, že při kreativním výkladu zákona lze krajinotvorné meze a remízy zdaňovat stejnou sazbou jako odstavné plochy pro kamiony u obchodních center. Majitel neplodného skalnatého remízu od roku 2017 platí daně 400 korun, majitel orné půdy 54 korun a majitel louky má daň 18 korun. A protože ve výjimečných případech lze přesvědčit finanční správu, aby neplodnou půdu dál ponechala osvobozenou od daní, úředníci najednou mají tolik práce, až si na to jako správní odboráři stěžují ministrovi.

„Jedná se o velký počet případů s nesmírně časově náročnou agendou. Oprávněnost osvobození je nutné ověřit za spolupráce s daňovými subjekty, obecními úřady, je nutné kontrolovat dotace atd., přičemž sazba daně za tyto pozemky je až pětinásobně dražší, než třeba sazba za ornou půdu, což u veřejnosti logicky vyvolává odpor a čelíme velkému množství velmi složitých odvolacích řízení,“ stojí v dopise, který odboráři ve finanční správě poslali ministru Stanjurovi.

Nafta by v příštích měsících mohla opět podražit. Vláda totiž zvažuje navrácení snížené spotřební daně z nafty na původní hodnotu.
Vláda chce předčasně zrušit daňovou úlevu na naftu. Dopravce to vytočilo

Který úředník nebo politik před veřejností nese zodpovědnost za tento daňový paskvil? Poslankyně Veronika Vrecionová (ODS) se nespokojila s informací, že o zdanění neplodné půdy rozhodly finanční úřady samy od sebe. Obrátila se přímo na tehdejší ministryni financí Alenu Schillerovou s dotazem, kdo správci daní k tomu dal pokyn. „My děláme legislativu a Generální finanční ředitelství GFŘ dělá pokyny,“ hájila se ministryně financí, že s bláznivým nápadem na zdanění neplodné půdy nemá nic společného.

Přetížená finanční správa našla řešení, jak ulehčit svým přepracovaným odborářům. Část agendy kolem posuzování neplodné půdy převedla na Zemědělský intervenční fond, který spadá pod ministerstvo zemědělství. A je to. Ať přebujelá daňová administrativa nabobtnávává také v dalších orgánech státu. Ministra Stanjuru ještě čeká spousta práce. Třeba objasnit nám princip, proč GFŘ ke svým daňovým „pokynům“ nepotřebuje ministra financí. Nejde přece o to, jestli za neplodnou půdu platit, nebo neplatit, ale proč dnes už nemůžeme vybírat daně jednoduše a srozumitelně podle zápisu v katastru nemovitostí jako za císaře pána.