K neštěstí došlo u splavu poblíž mostu mezi Ostravou-Hrabovou a Vratimovem. Muže ve vodě strhl silný proud. Lidé, kteří stáli poblíž, okamžitě zavolali záchranáře.

„Topícímu se snažil zprvu pomoci jeho bratr, vzhledem k silnému proudu vody však neúspěšně. K záchraně byli vysláni policisté, psovod se psem, potápěči a záchranáři. Pátrací akce byla víc než obtížná, a to vzhledem k silnému vodnímu proudu," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že tento splav je znám svou záludností. Na nebezpečí mladíka údajně upozorňovali i svědci, kteří jej od jeho úmyslu zrazovali. Bohužel je neposlechl. Tělo utonulého o hodinu a čtvrt později našli a vytáhli hasiči. „Policisté zjišťovali také totožnost zesnulého, identifikace přítomným bratrem však nebyla pro jeho aktuální psychický stav možná. Následně policisté zjistili, že ve vodě utonul dvaadvacetiletý mladík. Bratr zesnulého skončil v péči lékaře. Ke sdělení tragické události rodině jsme přivolali krizového interventa," doplnila mluvčí.

Zmizel pod hladinou

Záchranáři, policisté a hasiči u nebezpečného splavu mezi Hrabovou a Vratimovem letos zasahovali již jednou. Minulou středu vyjížděli poté, co dostali informaci o neznámém muži, který u splavu spadl do vody. Tělo se zatím nepodařilo nalézt.

Vše začalo ve chvíli, kdy svědci poblíž splavu zahlédli člověka, který skočil nebo spadl do vody. „Neznámý muž seděl poblíž splavu na betonové zídce v prostoru, kde je instalováno i zábradlí. Byl zde několik desítek minut," řekla policejní mluvčí. Ve chvíli, kdy se ocitl ve vodě, mu běželi na pomoc lidé. Tělo se však již dostalo pod hladinu. Přivolaní policisté se psy, potápěči, hasiči a záchranáři prohledali několik kilometrů, muže však nenašli.

„K popisu dosud neznámého lze uvést, že by se mělo jednat o asi třicetiletého muže, světle hnědých vlasů s takzvanou ofinou. Oblečen byl do riflí a mikiny s kapucí šedé nebo béžové barvy. Žádáme proto o pomoc i veřejnost. Pokud někdo pohřešuje svého blízkého či známého odpovídajícího výše uvedenému popisu, může nás kontaktovat na lince 158 nebo na telefonním čísle 974 728 711," doplnila Holčáková.

Chtěl pomoci, zemřel

Splav v Ostravě-Hrabové si již v minulosti vybral krutou daň. V paměti zůstává zejména tragédie ze srpna předloňského roku. Tehdy přišel o život šestnáctiletý chlapec. Stalo se tak poté, co se snažil zachránit svého o rok staršího kamaráda, který se topil. Toho nakonec z vody vytáhli hasiči, mladší z dvojice však zmizel pod jezem. Tělo se podařilo nalézt druhý den.

Tragédii předcházel návrat sedmi mladíků ve věku patnáct až sedmnáct let z fotbalu. „Rozhodli se ještě vykoupat. Jeden z nich se začal topit a volat o pomoc. Na tuto situaci zareagoval šestnáctiletý mladík, který skočil do řeky, aby tonoucího zachránil, nicméně proud ho stáhl pod splav," popsala dramatickou situaci Holčáková.

Jak zdůraznila mluvčí, zejména mladí lidé by měli být při koupání velmi obezřetní.

„Aby v nadcházejícím létě nepodceňovali nebezpečná místa, neskákali bez rozmyslu do prostoru splavů či vodních nádrží, které neznají," uzavřela Holčáková s tím, že záchranáři každým rokem vyjíždějí k desítkám tonoucích lidí. Některé z případů končí i smrtí.