Jako první byla hlášena nehoda paraglidistky v Třinci-Oldřichovicích. Na místo byla vpodvečer kolem půl šesté vyslána pozemní posádka rychlé lékařské pomoci, zároveň vzlétl vrtulník záchranářů a do akce vyjely i ostatní složky integrovaného záchranného systému.

"V prostoru přistávací plochy pro paraglidisty pod Javorovým zůstala viset na vedení vysokého napětí jednadvacetiletá žena. Ta se při sestupu dostala se svým padákem mimo přistávací prostor a zamotala se do elektrického vedení," informoval policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. 

„Mladá žena se při přistání zachytila do drátů elektrického vedení, kde zůstala na padáku viset. Vysvobodit ji museli přivolaní hasiči. Pacientka byla při vědomí, utrpěla však rozsáhlé popáleniny I. a II. stupně na přibližně polovině tělního povrchu. Záchranáři jí ošetřili postižené plochy, zajistili žilní vstup a zahájili podávání potřebných léků," uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. „Po prvotním odborném zajištění byla žena připravena k transportu do nemocnice a leteckou cestou přepravena na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Ostrava," dodal.

Do Oldřichovic vyjeli hasiči ze stanice v Třinci s prvním výjezdovým vozem a ze stanice ve Frýdku-Místku byli povoláni jejich kolegové s automobilovým žebříkem, který má dostup do 30metrové výšky.

„Po příjezdu třinečtí hasiči zjistili, že paraglidistka visí za šňůry padáku na drátech nízkého napětí ve výšce zhruba 4,5 metru nad zemí. Hasiči nečekali na příjezd speciální výškové techniky a zachránili zraněnou ženu tím, že pod místo, kde visela, dojeli výjezdovou Tatrou 815. Následně odřezali všechny šňůry padáku a odepnuli paraglidovou sedačku," popsal Petr Holub.

„Opatrně pak snesli zraněnou pilotku na zem a předali do péče posádky záchranné služby. Dle zjištění lékaře utrpěla žena rozsáhlé popáleniny, proto na místo povolal vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Hasiči následně asistovali záchranářům s nakládáním zraněné do vrtulníku," doplnil mluvčí hasičů.

Během nakládání zraněné ženy do vrtulníku hasiči obdrželi od operačního střediska před půl sedmou večer zprávu, že někde v okolí místní části Nebory nouzově přistál bezmotorový letoun – větroň.

„Proto ihned vyrazili na místo. Příjezd k místu nouzového přistání byl komplikován nepřesnými informacemi o poloze nouzově dosednuvšího letounu, i přesto hasiči přijeli na místo během asi deseti minut. Po jejich příjezdu se již na místě nacházel vrtulník letecké záchranné služby. Bylo zjištěno, že při nouzovém přistání uprostřed pole nedošlo naštěstí k žádné újmě na zdraví u pilota, došlo pouze k poškození stroje. Po příjezdu hlídky Policie ČR jim hasiči místo předali a vrátili se zpět na svou základnu," konstatoval Petr Holub.

„Bezmotorový kluzák DG-200 v důsledku slábnoucích termických proudů musel nuceně přistát. Naštěstí se tak stalo nad nezastavěnou travnatou plochou. Čtyřicetiletému pilotovi se podařilo přistát, aniž by došlo k jeho poranění. Při manévru se však letadlo otočilo o 180 stupňů a tím se poškodila dvířka a podvozek kluzáku. U pilota jsme provedli dechovou zkoušku na zjištění alkoholu, která byla negativní," uvedl k události policejní mluvčí Starzyk.