Nehoda se stala v sobotu před polednem na okraji obce Vendryně na Třinecku. 

"Linkový autobus na elektrický pohon s kapacitou 28 mít k sezení a 47 ke stání skončil nebezpečně nakloněný v příkopu. Do Vendryně postupně přijely tři jednotky ze stanic Třinec, Frýdek-Místek a z Ostravy," uvedl k zásahu mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Z Frýdku-Místku dorazil střední vyprošťovací speciál Tatra 815 a z Ostravy-Zábřehu silný vyprošťovací speciál MB Actros Bizon a kontejnerová mobilní dílna.

V areálu na Lodičkách se v sobotu (6. 8. 2022) konaly tradiční Slavnosti piva a gulášů.
OBRAZEM: Kotlíkové guláše provoněly Karvinou, vyhrál tým z Jablunkova

"Hasiči museli před vyproštěním osob nouzově odpustit vzduch, aby se mohli dovnitř dostat dveřmi a nemuseli například rozbíjet okno. Před vyproštěním osob ještě rychle provizorně stabilizovali silně nakloněný autobus pomocí nastavovacích žebříků, po vyproštění vyměnili žebříky za lanové navijáky a stabilizační tyče," popsal dále Kůdela s tím, že dvě zraněné osoby byly odvezeny na ošetření do nemocnice.

Náročné vyprošťování bez dodatečných škod na elektroautobusu zabralo hasičům několik hodin, trvalo až do sobotního večera. Zkomplikoval je fakt, že elektrobus měl těžké baterie na střeše, takže po celou dobu vyprošťovacích prací hrozil jeho pád.

"Neměl žádné kotvící body a konstrukci k použití vyprošťovacích popruhů. Navíc jeho přední a zadní kovové oko, která mají napomoci snazšímu vyproštění, se hned zpočátku utrhla," vysvětlil dále Kůdela.

Třinec veze z Prostějova bod
Třinec má první bod. Remizoval v Prostějově

Jako první přijela po domluvě s majitelem elektrobusu vyprošťovat soukromá odtahová firma, na pomoc ale posléze musela přijet i vyprošťovací Tatra 815 ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku. Ani ta nestačila, proto přijel z Ostravy silný vyprošťovací speciál Bizon.

"Pomalým potahováním pomocí vozidlových navijáků vyprošťovacích vozidel (soukromá firma+HZS MSK), použitím zvedacích pneumatických vaků a podkládáním kol byl autobus v sobotu večer konečně zvednut na silnici. Celou operaci jistily v příkopu z pravého boku velké padací nafukovací vaky," uvedl závěrem mluvčí hasičů.

Nehoda i vyprošťování autobusu se obešly bez úniku provozních kapalin. Podle velitele zásahu šlo o první elektrický autobus, kteří hasiči v okrese Frýdek-Místek vyprošťovali z příkopu.