Do Malenovic ihned vyjely dvě jednotky hasičů – jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Frýdek-Místek s kvalitně vybavenou lezeckou skupinu a jednotka dobrovolných hasičů z Malenovic. V akci byli také členové Horské služby Beskydy. 

Oba senioři, když muži již táhlo na osmdesátku a žena zřejmě nemohla být o moc mladší, stáli v prudkém svahu mezi stromy a nemohli dál. To už podle odhadu zasahujících hasičů vylezli nejméně 50 metrů nahoru prudkým svahem a zbývalo jim posledních deset metrů na silnici. „Hasiči rychle navázali na své zásahové vozidlo pevné lano a seniorům spustili sedák - evakuační trojúhelník. Po chvíli je oba zdárně vytáhli až k sobě nahoru na pevnou silnici,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Záchrana vysílených turistů v Beskydech.Zdroj: Hasiči MSK

Vděční senioři dostali napít a hasiči je prohlédli. Byli bez zranění a odmítli jakoukoliv zdravotnickou pomoc či ošetření. Místní hasiči je po prvotním odpočinku odvezli asi kilometr, kde měli zaparkovaný osobní automobil. Tím odjeli do svého rekreačního zařízení a jejich zahraniční dovolená mohla nerušeně pokračovat.

„Pro každého člověka – a zvláště pro turisty pokročilejšího věku – platí v horách a kopcích jasné zásady: nepřeceňovat své síly a nezkracovat si cestu neprozkoumaným terénem, což platí obzvlášť v zahraničí. Vždyť Česká republika se může pyšnit velmi rozšířeným systémem barevně značených turistických cest a stezek, plných zajímavostí a přírodních krás,“ uzavřel Kůdela.

Sweetsen fest na Olešné.
Sweetsen fest začal, láká návštěvníky na bohatý program